Yahoo gaat alle communicatie versleutelen na hack datacentra NSA

CEO van Yahoo Marissa Mayer vertelt over de beslissing van Yahoo om alle communicatie van encryptie te voorzien. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Yahoo gaat alle communicatie en andere informatie van gebruikers versleutelen. Dat schrijft persbureau AP. De beslissing volgt op het bericht dat de NSA kabels tussen dataservers heeft afgetapt van Yahoo en Google. Gegevens leken daar veilig te zijn.

The Washington Post omschreef het hacken van servers van internetbedrijven door de NSA als een “ongebruikelijk agressieve” methode om het internet te controleren. De NSA kon zo bij gegevens van miljoenen klanten. Yahoo had eerder al beloofd in januari alle e-mails te versleutelen. Nu wil het in Californië gevestigde bedrijf alle data beveiligen om het ongeautoriseerde partijen moeilijker te maken informatie te onderscheppen.

Bedrijven in verlegenheid gebracht door NSA

Google begon met het versleutelen van maildienst Gmail in 2010, en heeft dat sindsdien bij meer diensten gedaan. Google heeft ook beloofd de poorten naar zijn datacentra te beveiligen. Ook Facebook heeft beloofd meer informatie te versleutelen. De bedrijven zijn bang dat de berichten over spionage door de Amerikaanse overheid klanten wegjaagt.

Uit documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden bleek eerder dat grote internetbedrijven als Google, Yahoo, Microsoft en Facebook klantgegevens en informatie hebben verschaft aan de Amerikaanse overheid als onderdeel van het grootschalige spionageprogramma PRISM. De bedrijven zeggen dat het gaat om gegevens van slechts een klein aantal gebruikers en dat ze alleen hebben meegewerkt als dit wettelijk toegestaan was.

    • Mirjam Remie