Woningverkoop in oktober flink aangetrokken

Het vertrouwen in de woningmarkt keert ook volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars langzaam maar zeker terug.
Het vertrouwen in de woningmarkt keert ook volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars langzaam maar zeker terug. ANP ROBIN UTRECHT

Vorige maand zijn weer meer woningen verkocht dan in oktober vorig jaar. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde lag 16,7 procent hoger dan in oktober 2012. Ook ten opzichte van september werden meer woningen verkocht, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster vandaag heeft bekendgemaakt. De stijging op maandbasis kwam uit op bijna zeven procent.

In totaal werden vorige maand bijna tienduizend huizen verkocht. Vorig jaar oktober waren dat er nog 8500. Vooral vrijstaande woningen bleken in trek. In die categorie steeg het aantal verkopen met 22,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Woningmarkt kruipt uit dal

De woningmarkt zakte na het uitbreken van de crisis in 2008 in. De afgelopen maanden is een herstel te zien, al ligt het aantal geregistreerde verkochte woningen nog steeds beneden het peil van voor de crisis.

Aantal geregistreerde verkochte woningen. Bron: Kadaster

De woningverkoop steeg in alle provincies. Vooral in Zeeland werden met een toename van 41 procent flink meer woningen van de hand gedaan. In Overijssel was de stijging met ruim zeven procent op jaarbasis het kleinst.