Australische Greenpeace-activist blijft in cel, Rus op borgtocht vrij

Een foto van Greenpeace International. Activist Colin Russell was hier nog in Moermansk.
Een foto van Greenpeace International. Activist Colin Russell was hier nog in Moermansk. Foto AP / Greenpeace International / Igor Podgorny

Het voorarrest van de Australische Greenpeace-activist Colin Russell in Rusland is verlengd tot 24 februari. Dat kreeg Russell vandaag te horen in de rechtbank van Sint-Petersburg, meldt persbureau AFP. De Russische boordarts van actieschip Arctic Sunrise komt juist op borgtocht vrij.

Ook twee Nederlanders vast

Alle dertig opvarenden van het Greenpeace-schi[ horen deze week of ze in voorarrest blijven. Onder hen zijn de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Allen worden ze beschuldigd van piraterij en vandalisme. De Russische Onderzoekscommissie wilde dat het voorarrest van alle bemanningsleden zou worden verlengd.

Twitter avatar obk Olaf Koens Het OM lijkt dus een onderscheid te maken tussen de activisten en de opvarenden. Kansen dus voor de boordmechanicus, kok en fotograaf.

De activisten op het Greenpeace-schip Arctic Sunrise werden in september opgepakt nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren.

Van Moermansk naar Sint-Petersburg

De opvarenden zaten eerst vast in Moermansk, maar werden vorige week overgebracht naar Sint-Petersburg. Een paar dagen na hun aankomst, werd bekend dat de Russische Onderzoekscommissie zou vragen het voorarrest van de Greenpeace-activisten te verlengen.