Tweede ronde presidentsverkiezingen Chili - net geen meerderheid Bachelet

Chilenen bij de stembus. Door een recente wijziging van de kieswet is stemmen in Chili niet meer verplicht.
Chilenen bij de stembus. Door een recente wijziging van de kieswet is stemmen in Chili niet meer verplicht. Foto Reuters / Maglio Perez

De presidentsverkiezingen in Chili gaan een tweede ronde in. Oud-president Michelle Bachelet won gisteren bijna twee keer meer stemmen dan haar grootste rivaal Evelyn Matthei, maar had net geen meerderheid, schrijft persbureau AP.

De linkse 62-jarige Bachelet kreeg 47 procent van de stemmen. Matthei (60), de eerste conservatieve vrouwelijke presidentskandidaat van Chili, kreeg 25 procent van de stemmen. Zeven andere kandidaten bleven ver achter.

De overwinning van de linkse kandidate komt niet als een verrassing. Ze was volgens de laatste peilingen de absolute favoriet. Bachelet voorspelde alvast dat ze een grote meerderheid zou krijgen in de tweede verkiezingsronde op 15 december.

    • Laura Klompenhouwer