Eindstand nationale hulpactie Filippijnen: 18,5 miljoen euro

De nationale hulpactie voor de Filippijnen heeft 18.506.023 euro opgebracht. Dat bleek zojuist aan het eind van de televisieactie. Tv-programma’s stonden vandaag volledig in het teken van het rampgebied, dat ruim een week geleden werd getroffen door de tyfoon Haiyan.

Roel van Velzen treedt op de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555. Foto ANP / Bas Czerwinski

De nationale hulpactie voor de Filippijnen heeft 18.506.023 euro opgebracht. Dat bleek zojuist aan het eind van de televisieactie. Tv-programma’s stonden vandaag volledig in het teken van het rampgebied, dat ruim een week geleden werd getroffen door de tyfoon Haiyan.

Bij aanvang van de televisieactie stond de teller op 8 miljoen euro. De regering heeft 4 miljoen extra beloofd. Giro 555 werd precies een week geleden opengesteld door de stichting Samenwerkende Hulporganisaties. Het dodental na de verwoestende tyfoon staat nu op bijna vierduizend.

Er waren optredens en acties om geld in te zamelen, zoals veilingen. Veel bekende nederlanders deden aan de inzamelingsactie mee. Zo maakte zangeres Trijntje Oosterhuis bekend 1 euro te zullen storten op Giro 555 voor elke like de ze ontvangt op social media.

Komt het geld wel goed terecht?

Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. De ervaringen uit het verleden stemmen niet onverdeeld optimistisch, schrijft onze buitenlandredacteur Floris van Straaten vandaag in nrc.next:

“Na de verwoestende tsunami van 2004 in Zuidoost-Azië schonken Nederlandse particulieren bij een soortgelijke inzamelingsactie in totaal 208 miljoen euro, nog steeds een Nederlands record. Maar al ruim een jaar later concludeerden de VN, hulporganisaties en onderzoekers in een vernietigende evaluatie dat de internationale gemeenschap er een rommeltje van had gemaakt. Ook de hulpverlening bij een volgende grote ramp, de aardbeving in Haïti van 2010, weer verre van succesvol.”

Is de hulpactie voor de Filippijnen dus bij voorbaat verspilde moeite en kunnen de Nederlanders maar beter hun geld op zak houden?

“Nee, zeker niet, zeggen de meeste deskundigen. De bewoners in de getroffen gebieden, toch al een van de armere streken in de Filippijnen, hebben door de schaal van de verwoestingen dringend behoefte aan hulp, uiteenlopend van voedsel en water tot sanitair, medicijnen en onderdak. Er is ook een goede kans dat de hulp doeltreffender zal zijn dan na de tsunami van 2004 en de aardbeving in Haïti. Belangrijk is dat de overheid in de Filippijnen veel beter functioneert dan die in Haïti. Ook zijn zowel de autoriteiten als de bevolking vertrouwd met rampen. Een gunstige factor is bovendien dat sommige Nederlandse organisaties al actief waren in de Filippijnen, juist ook op de zwaarst getroffen eilanden Leyte en Samar.”