Tsjechen winnen Davis Cup opnieuw

De Tsjechische tennissers hebben voor het tweede jaar op rij de Davis Cup gewonnen. In de finale in Belgrado werd Servië verslagen (3-2). Radek Stepanek besliste de wedstrijd door Dusan Lajovic overtuigend te verslaan, met 6-3, 6-1 en 6-1. Eerder op de dag had Novak Djokovic het gastland nog langszij gebracht met een zege op Tomas Berdych.

Lajovic kon vrijdag geen vuist maken tegen Berdych, maar begon zijn tweede enkelpartij gistermiddag met een break. Stepanek raakte echter niet van de wijs en won de volgende vier games. De nummer 44 van de wereld gaf die voorsprong niet meer uit handen en maakte in het vervolg korte metten met zijn tegenstander.

De 34-jarige Stepanek gunde Lajovic in de overige sets nog maar twee games en won net als vorig jaar tegen Spanje de beslissende vijfde partij. „Het is natuurlijk moeilijk om een titel te verdedigen”, zei Stepanek. „Maar ik denk dat we onze ervaring van de finale van vorig jaar hebben gebruikt, en we hebben deze titel verdiend. Dit was vergelijkbaar met vorig jaar, onder de grootst mogelijke druk.”

Als onderdeel van Tsjechoslowakije waren de Tsjechen ook in 1980 al eens de beste in het landentoernooi. Servië veroverde zijn enige titel in 2010. Dit weekend trad de Servische ploeg zwaar gehavend aan. Janko Tipsarevic haakte geblesseerd af, Viktor Troicki zit een dopingschorsing uit. Daardoor mocht Lajovic, 117de op de wereldranglijst, zijn opwachting maken in de finale.

Stepanek had het openingsduel nog verloren van Djokovic, maar dankzij Berdych en een zege in het dubbelspel begon Tsjechië met een voorsprong aan de slotdag. Stepanek had zich erover verbaasd dat de Serviërs hun beste man, Djokovic, niet in het dubbelspel lieten spelen. „Alsof je een Ferrari in de garage laat staan”, sprak de Tsjech na afloop. In plaats van Djokovic zagen Berdych en Stepanek zaterdag Nenad Zimonjic and Ilija Bozoljac aan de andere kant van het net.

Nadat Djokovic er 2-2 van had gemaakt, was de 23-jarige Lajovic ondanks de steun van het luidruchtige thuispubliek echter niet tot een stunt in staat. (Novum, Reuters)