Terugkijken: de televisie faalde na de aanslag op JFK

John F. Kennedy vlak voordat hij werd vermoord.
John F. Kennedy vlak voordat hij werd vermoord. Foto ANP

Aanstaande vrijdag is het vijftig jaar geleden dat in Dallas de Amerikaanse president John F. Kennedy (JFK) werd doodgeschoten. Andere Tijden zond gisteren een aflevering uit over hoe de Nederlandse pers het nieuws bracht en hoe de tv die avond in plaats van nieuws een documentaire over India toonde.

NTS zat in Hilversum, de studio in Bussum

De moordaanslag op JFK was het eerste grote nieuwsfeit van het televisietijdperk in Nederland. Het was daarmee een belangrijke test voor de NTS die de nieuwsuitzendingen verzorgde, maar het ging mis.

Niet alleen wist de NTS niet zo goed hoe ze het nieuws moesten brengen, ook was er een groot logistiek probleem. De omroep zelf zat in Hilversum, waar het nieuws binnenkwam. De studio zat in Bussum, waardoor de beelden eerst per taxi vanuit Hilversum naar Bussum moesten worden vervoerd voordat ze op de televisie konden worden uitgezonden.

Rampenletters bij De Telegraaf

Dat de tv had gefaald was al snel duidelijk en kwam doordat de journalistiek nog onvoldoende ervaring had met het brengen van groot nieuws via het jonge medium. De radio en krant, die al jaren ervaring hadden, brachten het nieuws wel groot.

De radio gooide zijn programmering om en zond de hele avond nieuws uit, had interviews met prominenten en contact met correspondenten in grote Europese steden en uiteraard in Amerika. Ook stuurde de KRO de volgende dag een verslaggever naar Amerika om verslag te doen van de uitvaart.

De Telegraaf bracht het nieuws in zogenaamde “rampenletters”, de grootste die de krant op dat moment had, naar buiten. ‘s Avonds stonden mensen in Amsterdam voor het gebouw van De Telegraaf te wachten totdat de krant zakte en ze het nieuws konden lezen.

Bekijk hieronder de uitzending van Andere Tijden:

    • Nando Kasteleijn