Terugkijken: de succesvolle lancering van een NASA-sonde naar Mars

De Maven
De Maven Foto Reuters / Michael Berrigan

De NASA heeft zojuist met succes de robotverkenner Maven naar Mars gestuurd. De sonde moet onder meer te weten komen waarom er geen water meer is op de planeet is. De reis duurt maar liefst tien maanden. Bekijk hier de lancering vanuit Florida. En zie hoe dat nou eigenlijk vervoerd wordt, een ruimtevaartuig.

In een mooie animatie liet de NASA vorige week al zien hoe Mars er mogelijk vier miljard jaar geleden uitzag: een beetje als de aarde, met wolken, bergen en een meer met stromend water. Vroeger was er namelijk een dikke atmosfeer, maar die is grotendeels verdwenen. De Maven moet onderzoeken hoe dat kan. De missie kost omgerekend een half miljard euro.

http://www.youtube.com/watch?v=v0XQdkmWO50

Het wordt langzaamaan druk op en rond Mars

Op het Marsoppervlak rijden momenteel twee rovers rond, waaronder de Curiosity, die vorig jaar landde. Rond de planeet cirkelen drie sondes - twee Amerikaanse en een Europese. Daar komt niet alleen de Maven bij, maar ook een Indiase sonde die onlangs werd gelanceerd. De Maven zal dus niet landen op het stoffige en droge oppervlak van Mars.

In plaats daarvan zal de sonde in kaart brengen wat er nog over is van de dunne atmosfeer en tot in detail analyseren hoe hij langzaam verdwijnt, molecuul voor molecuul. Op zijn hoogste punt zal de sonde zich op zesduizend kilometer afstand bevinden.

Een timelapse van hoe het ruimteschip getest is.

Waar zijn het water en de atmosfeer van Mars naartoe?

Er zijn twee opties: diep de grond in, of juist de ruimte in. Die eerste optie lijkt niet mogelijk - de oppervlakte is waarschijnlijk niet groot genoeg om een atmosfeer van dusdanige dikte dat het de aanwezigheid van water kan verklaren, in zich op kan nemen. Maven is ontworpen om de andere optie te onderzoeken: dat het water en de atmosfeer in de ruimte verdwijnen, een proces dat ongeveer vier miljard jaar geleden begonnen moet zijn.

De Maven bereikt Mars naar verwachting 22 september volgend jaar. Dat is twee dagen voor de verwachte aankomsttijd van India’s sonde. Dan wordt het dus nog drukker rond Mars.

Zo wordt een ruimteschip vervoerd: