‘Berlijn helpt NSA en CIA’

De Duitse regering is indirect betrokken bij de ontvoering en marteling van terreurverdachten, bij de Amerikaanse drone-oorlog in Afrika en bij spionage-activiteiten. Dat concluderen de Süddeutsche Zeitung en de publieke zender NDR op basis van maanden van onderzoek.

Amerikaanse geheime diensten en bedrijven waarmee ze samenwerken, opereren al langere tijd vanuit Duitsland, aldus de krant. Sommige ‘onderaannemers’ van de inlichtingendiensten CIA en NSA werken ook voor de Duitse regering.

Als Amerikaanse drones in Somalië neerkomen op terreurverdachten, zo schrijft de Süddeutsche verder, worden die bestuurd vanuit Stuttgart. Bij de drone-oorlog zouden ook private ondernemingen in Duitsland betrokken zijn, zoals SOS International, die bijvoorbeeld gegevens kunnen leveren over wie, wanneer waar is.

De woordvoerder van Merkel wilde niet ingaan op de berichten. De Amerikaanse vertegenwoordiging in Berlijn sprak van „schandalige beweringen”.