Sipko Schat per direct uit bestuur Rabobank - verantwoordelijk voor Libor

Sipko Schat stapt alsnog op als bestuurder van de Rabobank. Dat heeft de bank vanmiddag bekendgemaakt. Ondanks steun van de toezichthouders ziet de raad van commissarissen onvoldoende draagvlak voor zijn positie. Schat was binnen Rabobank verantwoordelijk voor Libor.

Sipko Schat.
Sipko Schat. Foto ANP

Sipko Schat stapt alsnog uit de raad van bestuur van de Rabobank. Dat heeft de bank vanmiddag bekendgemaakt. Ondanks steun van de toezichthouders ziet de raad van commissarissen onvoldoende draagvlak voor zijn positie.

Schat was binnen Rabobank verantwoordelijk voor Libor. Hij is niet de eerste Rabobank-bestuurder die het veld heeft moeten ruimen naar aanleiding van het Libor-schandaal. Eerder stapte bestuursvoorzitter Piet Moerland op.

Tegenover de NOS reageerde Schat in oktober geschokt op het rente-schandaal:

Grote boete Rabobank vanwege betrokkenheid bij Libor-schandaal

Rabobank moet vanwege zijn betrokkenheid in het Libor-schandaal 774 miljoen euro betalen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) eind oktober samen met de Britse en Amerikaanse toezichtcollega’s bekend. Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrok met onmiddellijke ingang bij de bank vanwege de affaire.

Medewerkers van de Rabobank hebben volgens de toezichthouders de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren. Er waren dertig medewerkers van de Rabobank op enigerlei manier betrokken bij de fraude en Rabobank heeft de risico’s onvoldoende onderkend. De top van het management was, zo blijkt uit de onderzoeken, niet betrokken bij of op de hoogte van het ontoelaatbare gedrag.

Rabobank betaalt het Nederlandse OM zeventig miljoen euro, de Britse toezichtautoriteit FCA 105 miljoen pond (bijna 123 miljoen euro), de Amerikaanse CFTC 475 miljoen dollar (345 miljoen euro) en de Amerikaanse justitie 325 miljoen dollar (236 miljoen euro). Aan DNB betaalt de bank geen boete - het OM richtte zich als strafrechtelijke autoriteit op een sanctie, DNB op maatregelen om herhaling te voorkomen.