‘Rabobank ontloopt EU-boete voor fraude met Libor-rente yen’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Rabobank ontloopt vooralsnog een boete van de Europese Unie voor fraude met de Libor-rente op leningen voor de Japanse yen. Dat schrijft persbureau Bloomberg vandaag op gezag van twee ingewijde bronnen.

Meer dan zes andere banken zouden wel een boete krijgen als onderdeel van een schikking met de EU. Zowel de Rabobank als de EU weigerde commentaar tegenover Bloomberg over de berichtgeving. De beslissing van de EU is nog niet openbaar. Begin deze maand meldde persbureau Reuters nog dat Rabobank juist wel tot een groep internationale banken behoorde die een schikking treft voor de fraude met de Libor-rente op leningen in yens.

De Libor-rentestand wordt gebruikt voor leningen van banken onderling. Rabobank zou onder andere zeker 384 interne pogingen hebben gedaan om te knoeien met de rente over de tarieven van de yen. Ook zou de bank zeker tien verzoeken buiten de bank hebben gehad en er zeven hebben ontvangen van andere banken om de rente te manipuleren. Voor de Europese mededingingstoezichthouders is het echter moeilijk de schuld van de banken te bewijzen omdat ze samenzwering tussen handelaren moeten kunnen bewijzen, zo zegt een jurist tegenover Bloomberg. Als Rabobank nu inderdaad een boete zou ontlopen, betekent dit volgens Bloomberg niet dat de bank in de toekomst niet alsnog kan worden bestraft op het dossier.

Rabobank kreeg eind oktober van Amerikaanse en Britse toezichthouders en de Nederlandse staat een boete van omgerekend 774 miljoen euro vanwege betrokkenheid bij fraude met de Libor-rente. Zeker vijf jaar lang, vanaf 2005, zouden meerdere handelaars de Libor- en Euriborrente voor de Amerikaanse dollar, yen en pound hebben geprobeerd te manipuleren. Het was de op een na hoogste boete in het Libor-schandaal.

    • Anouk van Kampen