Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

PvdA en ChristenUnie: verhoog inkomensgrens voor sociale huur

Leden van de Woonbond demonstreren voor het Dreesmonunument op het Buitenhof tegen de huurplannen van het kabinet in maart.
Leden van de Woonbond demonstreren voor het Dreesmonunument op het Buitenhof tegen de huurplannen van het kabinet in maart. Foto ANP / Martijn Beekman

In plaats van 34 duizend euro moet de inkomensgrens voor sociale huur omhoog naar 43 duizend euro. Een voorstel om dat te bewerkstelligen wordt volgens de NOS morgen door de PvdA en de ChristenUnie gepresenteerd.

Morgen wordt de begroting van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) besproken. Volgens de indieners van het voorstel hebben huurders die meer dan 34 duizend euro verdienen en niet meer in aanmerking voor sociale huur, grote moeite om andere woonruimte te vinden. PvdA-Kamerlid Monasch tegenover de NOS:

“Huurprijzen in de vrije sector beginnen vaak rond de 800 euro en dat is voor deze groep niet te betalen.”

De bedoeling is dat de verhoging 5 jaar zal duren. Europese regels voorzien in een dergelijke tijdelijke aanpassing als er niet genoeg aanbod op de particuliere huurmarkt is. Na het aflopen van deze periode wordt vervolgens gekeken of iemand qua inkomen en aanbod in de vrije sector nog steeds recht heeft op een sociale huurwoning.

Er zou sprake zijn van een meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel, daar de SP eerdere initiatieven ook steunde.