President Higgins eerste Ierse staatshoofd dat Londen bezoekt

De Ierse president Michael D. Higgins brengt in april als eerste Ierse staatshoofd een officieel bezoek aan Groot-Brittannië. Dat melden Britse media, waaronder de BBC. Higgins en zijn vrouw accepteerden een uitnodiging van koningin Elizabeth II.

President Michael D. Higgins bij een monument in San Salvador, vorige maand.
President Michael D. Higgins bij een monument in San Salvador, vorige maand. Foto Reuters / Ulises Rodriguez

De Ierse president Michael Higgins brengt in april als eerste Ierse staatshoofd een officieel bezoek aan Groot-Brittannië. Dat melden Britse media, waaronder de BBC. Higgins en zijn vrouw accepteerden een uitnodiging van koningin Elizabeth II.

In mei 2011 bezocht Elizabeth al een bezoek aan de Ierse republiek. Zij was de eerste Britse monarch die dat deed sinds de Ierse onafhankelijkheid in 1922. Ze bezocht een aantal symbolische plekken, zoals The Garden of Remembrance, een park opgedragen aan alle Ieren die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van het land, in de strijd tegen de Britten.

Sommigen vonden bezoek koningin te vroeg

Een hoop Ieren vonden het bezoek van de koningin toen te vroeg, zei NRC-correspondent Titia Ketelaar destijds vanuit Dublin.

“Zo lang is de onafhankelijkheidsstrijd ook niet geleden. Zij zien Ierland nog steeds als verdeeld land, met Noord-Ierland onder Brits bestuur.”

Het is niet de eerste keer dat de persoon Higgins een bezoek brengt aan Groot-Brittannië, maar het is wel zijn eerste keer als staatshoofd.

    • Laura Klompenhouwer