Oud-president Musharraf berecht wegens verraad

De Pakistaanse regering is van plan de vroegere president generaal Pervez Musharraf te laten berechten wegens verraad. De regering wil Musharraf, die na een staatsgreep van 1999 tot 2008 regeerde, vervolgen voor het uitroepen van de noodtoestand in 2007 en het opschorten van de grondwet. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert Musharraf de doodstraf.

Vandaag zou de regering een brief met dit verzoek aan het Hooggerechtshof sturen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Chaudhry Nisar Ali Khan gisteren.

Het zou voor het eerst zijn in Pakistan dat een voormalige legeraanvoerder en militaire machthebber voor verraad wordt berecht. In het verleden was zoiets uitgesloten omdat de machtige generaals eenvoudigweg niet toestonden dat iemand uit hun kring een dergelijke vernedering moest ondergaan.

Het pikante is dat de huidige premier van het land, Nawaz Sharif, in 1999 premier was. Hij probeerde Musharraf toen te onttronen als legerchef en werd vervolgens zelf afgezet.

Musharraf, die eerder dit jaar uit ballingschap terugkeerde, heeft ook nog drie andere rechtszaken tegen zich lopen. De laatste maanden stond hij in verband daarmee onder huisarrest, maar dit werd vorige week opgeheven. Hij mag het land echter nog niet verlaten.

Op het moment dat Musharraf in 2007 de grondwet buiten werking stelde, betwistte het Hooggerechtshof de legaliteit van zijn regering. (AP, BBC)