Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

OM trekt strafzaak tegen klokkenluider Ad Bos in

Justitie heeft nu andere houding jegens klokkenluiders

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend de laatste bouwfraudezaak tegen Ad Bos ingetrokken. Bos kreeg in 2001 landelijke bekendheid als klokkenluider in de bouwfraudezaak. De schaduwboekhouding die hij openbaarde, bracht aan het licht hoe bouwbedrijven jarenlang illegale prijsafspraken maakten en zo de kosten van bouwprojecten in opdracht van de overheid illegaal opdreven. Bos was in dienst van bouwbedrijf Koop Tjuchem.

Bos en het OM deden vanochtend voor het gerechtshof Amsterdam gezamenlijk een verzoek tot niet-ontvankelijkheid. Zij hadden al begin dit jaar hierover een overeenkomst bereikt. Volgens advocaat-generaal Roel Terpstra beoordeelt het OM de zaak inmiddels anders dan in 2004. Toen besloot justitie om Bos te vervolgen als verdachte. Hij zou een ambtenaar hebben omgekocht.

„Gelet op het maatschappelijk belang, de duur van de procedure en de gewijzigde omstandigheden, meent het OM nu geen belang meer te hebben bij vervolging”, aldus het Openbaar Ministerie.

De strafzaak tegen Bos was de enige in de bouwfraudezaak die nog liep. Met de betrokken bouwbedrijven trof justitie al eerder een schikking.

Het laatste woord was vanochtend aan Bos. In een emotioneel betoog vertelde hij hoezeer de strafzaak de afgelopen elf jaar zijn leven heeft getekend. Hij raakte zijn baan kwijt, kwam nergens meer aan de slag en leefde door financiële problemen noodgedwongen in een caravan. Hij vertelde hoe verbaasd hij was geweest toen het OM hem aanvankelijk wilde vervolgen, na alles wat hij voor de overheid heeft gedaan. „Ik werd van informant en betrouwbaar expert ineens tot onbetrouwbare verdachte gemaakt.”

Persofficier Willebrord Freijsen lichtte na afloop van de zitting toe wat het OM onder gewijzigde omstandigheden verstaat. „De rol van de klokkenluider en de erkenning daarvan door het OM zijn veranderd door het maatschappelijk debat.”

Over twee weken doet het Hof uitspraak.