OM staakt na 12 jaar vervolging bouwfraude-klokkenluider Bos

Ad Bos, de voormalig technisch directeur van Koop Tjuchem die de bouwfraude onthulde.
Ad Bos, de voormalig technisch directeur van Koop Tjuchem die de bouwfraude onthulde. Foto ANP / Koen van Weel

Het Openbaar Ministerie stopt met de vervolging van Ad Bos. De klokkenluider die de bouwfraude onthulde, werd al 12 jaar vervolgd. Door de lange duur van de zaak en het veranderende maatschappelijk belang van klokkenluiders, ziet het OM af van verdere vervolging.

Dat meldt de NOS. Bos bracht in 2001 tijdens een uitzending van Zembla de bouwfraude aan het licht. Aannemers zouden op grote schaal onderling afspraken maken en zo de prijzen kunstmatig hoog houden. Daarnaast kochten bouwbedrijven ook ambtenaren om voor een gunstigere behandeling. De uitzending leidde tot veel ophef en een parlementaire enquête.

Bos bleef onschuld volhouden

Zelf werkte Ad Bos als technisch directeur bij bouwbedrijf Koop Tjuchem. Volgens het OM had hij in die hoedanigheid zich schuldig gemaakt aan omkoping van ambtenaren. In 2005 werd hij veroordeeld voor omkoping. De rechter maakte er echter een voorwaardelijke straf van, daar Bos de zaak aan het licht had gebracht.

Bos ging in hoger beroep, omdat hij naar eigen zeggen onschuldig was. Het OM werd niet-ontvankelijk verklaard door het gerechtshof in Den Haag, maar in cassatie bleek dat Bos volgens de Hoge Raad in 2010 toch wel vervolgd mocht worden. Het gerechtshof in Amsterdam moest zich vervolgens over de zaak buigen.

Het OM zal nu echter aan het Gerechtshof verzoeken te stoppen met de vervolging van Bos.

In 2006 maakte Zembla weer een documentaire over de bouwfraude: wat was er in die 5 jaar gebeurd?

    • Philippus Zandstra