OM eist boete van drie miljoen tegen Odfjell

Tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam. Foto ANP / Robert Vos

Tegen tankopslagbedrijf Odfjell is een boete van drie miljoen euro geëist. Dat meldt persdienst Novum. Volgens het Openbaar Ministerie handelde het in Rotterdam gevestigde bedrijf jarenlang in strijd met de veiligheids- en vergunningsvoorschriften en werd niet genoeg gedaan om ongelukken te voorkomen.

Daarnaast eiste de officier van justitie dat het bedrijf een jaar helemaal dicht gaat, als de veiligheidssituatie niet wordt verbeterd. Daarmee moet de maatschappij worden beschermd tegen Odfjell. Het OM noemt de werkwijze van Odfjell ‘onmaatschappelijk’.

451 incidenten sinds 2005

Odfjell is in opspraak geraakt door een lange reeks incidenten waarbij veiligheidsregels werden overschreden of genegeerd. Vorig jaar ging het bedrijf daarom tijdelijk op slot. Een vorig jaar verschenen rapport over de tankopslag in het Botlekgebied toonde aan dat de problemen bij Odfjell veel groter waren dan gedacht.

Een incident met het zeer giftige en brandbare methanol in 2009 werd door het bedrijf verzwegen voor de autoriteiten. Intern oefende het bedrijf druk uit op het personeel om niks naar buiten te brengen. In september werd bekend dat drie inspectiediensten onderzoek gaan doen naar alle incidenten bij het bedrijf sinds 2005. Het zou gaan om 451 gevallen, die vaak maar met één regel zijn omschreven.

Eerder moest het bedrijf al 4 ton aan boetes betalen. Odfjell beloofde de werkwijze aan te passen, maar dat is in het verleden niet gebeurd.