OM eist vier jaar cel tegen oud-gedeputeerde Hooijmaijers

Het Openbaar Ministerie eist 4 jaar onvoorwaardelijk tegen voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers. Dat zei de officier van justitie vandaag bij de rechtbank Haarlem tijdens het requisitoir in de strafzaak tegen Hooijmaijers en zijn vrouw.

Ton Hooijmaijers verlaat de rechtbank na een zitting begin november. Foto ANP / Koen van Weel

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar onvoorwaardelijk tegen voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers. Dat zei de officier van justitie vandaag bij de rechtbank Haarlem tijdens het requisitoir in de strafzaak tegen Hooijmaijers en zijn vrouw.

Onze verslaggever Yasmina Aboutaleb twittert dat vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Oud-gedeputeerde #hooijmaijers hoort 4 jaar celstraf onvoorwaardelijk tegen zich eisen.

Justitie verdenkt Hooijmaijers van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld in de periode dat hij gedeputeerde was, meldt persbureau Novum. Hooijmaijers zou zich hebben laten omkopen in ruil voor het regelen van zaken bij de provincie. Hooijmaijers ontkent alle beschuldigingen.

Volgens de officier van justitie ontving Hooijmaijers in zijn tijd als gedeputeerde in totaal ruim 1,8 miljoen euro van 62 verschillende bedrijven. Het geld kwam binnen op rekening van het bedrijf Move Consultants, dat Hooijmaijers op naam van zijn vrouw had gezet. Hooijmaijers gaf deze verdiensten niet op bij de provincie en zou het smeergeld hebben ontvangen in ruil voor gunsten aan de betrokken bedrijven. Het OM stelt dat Hooijmaijers bijna vijfhonderdduizend euro heeft witgewassen.

Volgens het OM wist de vrouw van Hooijmaijers, Jocelyn P., niets over vastgoed. Het adviesbureau dat op haar naam stond diende als dekmantel om geld binnen te krijgen, denkt justitie. P. kreeg zevenhonderd euro salaris per maand van haar man. Tegen haar is 3 maanden voorwaardelijk geëist, naast een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 25 duizend euro.

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Tegen Hooijmaijers vrouw Jocelyn P. is geëist: max. werkstraf 240 uur, geldboete van 25.000 euro & een voorwaardelijke celstraf van 3 mnden

3,5 jaar onderzoek

In 2010 kwam het OM achter de corruptie, die in de periode van 2004 tot 2009 zou hebben plaatsgevonden. In dat jaar werden invallen gedaan bij zes bedrijven en in de woningen van Hooijmaijers en diens moeder. Justitie deed 3,5 jaar uitgebreid onderzoek naar de praktijken van de 52-jarige Hooijmaijers en legde voor 1,8 miljoen euro beslag op bezittingen van de VVD’er.

Hooijmaijers moest in 2009 vertrekken nadat was gebleken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s had verloren doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij enkele duizenden euro’s die hij met de provinciale creditcard had uitgegeven niet kon verantwoorden.

Hooijmaijers ontkent en spreekt van “een politiek proces”. Hij zei tijdens de zittingsdagen dat de aanklacht “allemaal onzin zonder bewijs” is. Hij stelt dat hij een slechte boekhouder is, maar nooit heeft gefraudeerd. Hooijmaijers vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt, omdat de media hem al bij voorbaat hebben veroordeeld.