NRC wint Loep voor problemen SNS Bank, een primeur die werd gespind

Winnaars van de Loep kampen met aanvallen en processen.

Zoals dat gaat bij onderzoeksjournalistiek kregen alle winnaars van de Loep, die vrijdag werd uitgereikt, te maken met rechtszaken en forse tegenaanvallen. De bekroonde artikelenreeks in NRC Handelsblad van Esther Rosenberg en Tom Kreling over de SNS Bank, leidde tot een aanvankelijk succesrijke ‘spin’ van de bank. Het tv-programma KRO Brandpunt Reporter werd voor de rechter gedaagd door Ryanair wegens de bekroonde uitzending van Bart Nijpels en Marco de Lange over gevaarlijke beknibbeling op kerosine en ziekteverlof bij de vliegtuigmaatschappij. En Sanne Terlingen wordt voor de rechter gedaagd door een vastgoedman omdat ze over hem schreef in het bekroonde artikel ‘Paradijs voor Pedo’s’ in OneWorld.

NRC Handelsblad bracht op 29 december 2012 een uitgebreid artikel over de vastgoedmisère van SNS Reaal: ‘SNS gaat kapot aan vastgoed’. SNS sloeg meteen terug: een eis tot rectificatie en een brief van vijf pagina’s, die op de site van de krant kwam en ook aan andere media werd gestuurd. Daarin werd de berichtgeving getypeerd als onjuist en ‘tendentieus’.

De SNS-spin kreeg weerklank op sociale media. De krant stond achter het verhaal, maar kwam door de beeldvorming op achterstand. Andere media pikten de verdediging van SNS op. RTL Z kopte: ‘SNS: NRC tendentieus en onnodig schadelijk’.

In haar afstudeerscriptie In de aanval onderzocht Teri van der Heijden de zaak. Hierin geeft Jeroen de Graaf, woordvoerder van SNS Reaal, openlijk toe dat het NRC-verhaal beschadigen hoofddoel was: „Nu gaan we er vol in. We gaan proberen om te kijken of we het artikel op zijn minst ongeloofwaardig kunnen maken.” Van der Heijden concludeerde: „NRC Handelsblad reageerde niet op de aanval van SNS Reaal en verloor de slag grandioos.”

Kreling en Rosenberg schreven nog meer over SNS Reaal. De bank werd ook elders opnieuw onderwerp van berichten, die de ernst van de situatie bevestigden. Uiteindelijk hield de bank de offensieve lijn niet vol.