Franse ingenieur ontsnapt bij gebedspauze aan zijn gijzelnemers

Francis Collomp Foto AFP

De vorig jaar in het noorden van Nigeria ontvoerde Franse ingenieur Francis Collomp is gisteren ontsnapt aan zijn gijzelnemers. Hij is vanmorgen aangekomen in Parijs.

Collomp is ontsnapt „op een manier die uit een avonturenboek zou kunnen komen”, zei de Franse president François Hollande gisteren in Israël, waar hij op staatsbezoek is. Hoe dat precies ging is vooralsnog onduidelijk, maar het lijkt vast te staan dat geen losgeld is betaald.

Volgens de Nigeriaanse autoriteiten heeft Collomp tijdens een vuurgevecht tussen het Nigeriaanse leger en zijn gijzelnemers de benen genomen. Collomps familie zegt evenwel dat hij zijn ontsnapping minutieus had voorbereid en er op een motorfiets vandoor is gegaan toen zijn bewakers in gebed bijeen waren. Sterk vermagerd meldde de 63-jarige ingenieur zich bij de lokale politie in Nigeria.

De ontvoering van Collomp, die werkte aan een windenergieproject, is vorig jaar opgeëist door de aan Boko Haram gelieerde radicaal islamitische groep Ansaru, wegens een vermeende Franse strijd „tegen de islam”.

Juist vorige week werd in het noorden van Kameroen, nabij de Nigeriaanse grens, een andere Franse onderdaan meegenomen. Het gaat om de 42-jarige priester Georges Vandenbeusch. Zijn ontvoering is door Boko Haram „in samenwerking met Ansaru” opgeëist. Vandenbeusch wordt waarschijnlijk ergens in Nigeria gevangen gehouden.

In totaal worden nu nog drie Fransen in West-Afrika gegijzeld. Onlangs werden twee Franse journalisten in Mali gedood. Vier Franse journalisten zitten vast in Syrië.