Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Merkel: vertrouwen in VS moet worden hersteld

De handen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens het debat in het parlement vandaag.
De handen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens het debat in het parlement vandaag. Foto Reuters / Thomas Peter

De betrekkingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten en de toekomst van het vrijhandelsverdrag met de VS zijn door de beschuldigingen van massale afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA “ernstig onder druk gezet”. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag tijdens een debat over de kwestie.

Merkel sprak aan het begin van het debat:

“De beschuldigingen zijn ernstig. Ze moeten onderzocht worden en - nog belangrijker - het vertrouwen moet worden hersteld.”

Tegelijkertijd temperde Merkel haar kritiek door te zeggen dat het bondgenootschap met Washington een “fundamentele garantie vormt voor onze vrijheid en veiligheid.” Berichten in de media dat de telefoon van Merkel is afgetapt door de NSA maakten een storm van kritiek los in Duitsland, dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geldt als een van de trouwste bondgenoten van de VS.

Update 18.42 uur: Volgens de NOS komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Duitsland om te praten over het afluisterschandaal.

Merkel balanceert tussen belangen

Het is een uitdaging voor Merkel om nauwe banden te onderhouden met Washington, maar tegelijkertijd uiting te geven aan de publieke woede. Toen dit voorjaar naar buiten kwam dat de VS op grote schaal bespioneren, probeerde ze dat aanvankelijk te bagatelliseren. Maar dat veranderde toen vorige maand bekend werd dat Merkels telefoon werd afgeluisterd door de NSA. Duitsland stuurde daarop een delegatie naar Washington om te onderhandelen over een no-spying-akkoord.

Inmiddels komen er ook berichten naar buiten dat Amerika een bijzondere rol speelt in Duitsland wat betreft spionage. Vanuit Duitsland zouden drone-aanvallen in Afrika zijn uitgevoerd. Ook zouden er meer dan vijftig Amerikaanse functionarissen gestationeerd zijn op Duitse vliegvelden en in Duitse havens. Ze zouden kunnen beslissen wie er naar de VS reist en genieten diplomatieke immuniteit. Ze zouden dezelfde macht hebben als de Duitse politie.