Legitimatieplicht bij supermarkten vanaf 1 januari naar 25 jaar

Foto ANP / Koen Suyk

Vanaf 1 januari 2014 moet iedereen tot 25 jaar zich bij de supermarkt legitimeren om alcohol en tabak te kunnen kopen. Dat hebben de supermarkten samen afgesproken, schrijft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op zijn website vanmiddag.

De verhoging komt doordat het kabinet per 1 januari 2014 de minimale leeftijd voor het kopen van alcohol en tabak verhoogt van 16 naar 18 jaar. Volgens het CBL betekent dat ook dat de supermarkten een verhoging moeten doorvoeren “om ons goed aan de wet te kunnen houden”.

Minimumleeftijd alcohol en tabak omhoog

In de zomer van dit jaar van dit jaar werd duidelijk dat de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol omhoog gaat van 16 naar 18 jaar. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor 18-minners. De leeftijdsgrens van zestien jaar waarvan niet wordt voorgesteld die te verhogen tot achttien jaar is de minimumleeftijd van personeel in horeca- en slijtlokaliteiten inclusief barvrijwilligers in (sport)kantines.

Vorig jaar wilde een Kamermeerderheid al de leeftijd voor de consumptie van alcohol verhogen van zestien naar achttien jaar. In februari steunde de Tweede Kamer dit voorstel, dat werd in maart aangenomen.

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is de afgelopen jaren opnieuw toegenomen. Ook waren ze gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen, zo bleek vorig jaar uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. In 2011 steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent naar 762.

In november werd ook de minimumleeftijd voor het kopen van tabak verhoogd. Bedoeling van de nieuwe leeftijdsgrens is het verlagen van het aantal jonge rokers. Na het bereiken van de achttienjarige leeftijd zouden mensen minder snel geneigd zijn om te beginnen met roken.