Landelijke actie Filippijnen van start met acht miljoen euro

Het belteam, met onder meer acteur Tim Haars (voorgrond), van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De hele dag zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders uitzendingen verzorgen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen.
Het belteam, met onder meer acteur Tim Haars (voorgrond), van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De hele dag zullen publieke en commerciële radio- en tv-zenders uitzendingen verzorgen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Foto ANP / Sander Koning

De nationale inzamelactie voor de door tyfoon Haiyan getroffen Filippijnen is vanochtend van start gegaan met een bedrag van bijna acht miljoen euro. Dat hebben de deelnemende organisaties zojuist bekendgemaakt.

Twitter avatar Jan_Slagter Jan Slagter Mooie beginstand voor @Giro555 Euro 7.993.096 Bellen mensen 0800 1112!! @Giro555 #giro555

De eerste donatie aan het begin van de actiedag kwam van de gemeente Maassluis, die per inwoner een euro schonk (goed voor 32 duizend euro). De Samenwerkende Hulporganisaties, de publieke omroepen, RTL en SBS werken samen om voor giro 555 zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de natuurramp. De actie begon om 6.00 uur met een startbedrag van ruim zeven miljoen euro.

Actiecentrum in Hilversum

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum geldt als centrum van de actie. Daar vinden optredens plaats en komen bekende Nederlanders en politici geld doneren. Voor mensen die geld willen schenken zit tot middernacht een belteam - inclusief politici en BN’ers - klaar.

Twitter avatar maaikheid Maaike Timmerman Ook zanger Niels Geusebroek in het belteam voor #giro555 Komen en gaan aan BN’ers Zo meer bij @WNLvandaagdedag http://t.co/8E35lzVxzb
Twitter avatar vanderzande Martijn vander Zande Minister Bussemaker is in tha house om in het belpanel te gaan zitten #giro555 http://t.co/ZKz1eyXtZ1
Twitter avatar arieslob Arie Slob Nu naar Hilversum om bijdrage te leveren aan #giro555 Hoop vanaf 08.00 uur achter de telefoon te zitten.

Een van de onderdelen van de actie is een veiling met spullen van BN’ers. Altijd al in de (voetbal)schoenen van Ruud van Nistelrooy willen lopen? Dan kun je hier bieden.

Tyfoon Haiyan trok vorig weekend over delen van de Filippijnen en liet een spoor van verwoesting achter. Het dodental in de Filippijnen is inmiddels opgelopen tot bijna vierduizend, honderdduizenden mensen zijn ontheemd.

Het opgehaalde geld is in in eerste instantie bedoeld voor noodhulp. Het wordt ingezet om medische zorg, voedsel, water en onderdak voor de Filipijnse slachtoffers te verzorgen.

Giro 555 werd kort na de ramp opengesteld. Tegen halverwege vorige week stond er 3,5 miljoen euro op de rekening. De nationale actiedag wordt ‘s avonds op televisie afgesloten met een liveshow uitgezonden op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS. Het programma wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Paul Witteman, Humberto Tan en Bridget Maasland.

    • Laura Klompenhouwer