‘Koper voor noodlijdend Amsterdams Slotervaartziekenhuis’

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West. Foto ANP / Koen van Weel

Zorgondernemer Loek Winter wil het noodlijdende Slotervaartziekenhuis in Amsterdam voor 29 miljoen euro overnemen met zijn bedrijf MC Groep. Dat meldt Het Parool vanmiddag.

Loek Winter, die eerder de IJsselmeerziekenhuizen kocht, bevestigt aan de krant dat hij een geheime overeenkomst heeft gesloten met de Beverwijkse familie Schram, die momenteel nog eigenaar is van het ziekenhuis. Het grootste deel van die deal tussen Schram en Winter zou gaan om de overname van een lening van 21 miljoen euro van het ziekenhuis. De financiële situatie van het ziekenhuis is slecht.

Machtsstrijd om Slotervaartziekenhuis

De koop zou een nieuwe wending zijn in de machtsstrijd rondom het ziekenhuis. Het Slotervaartziekenhuis was in 2006 het eerste ziekenhuis in Nederland dat in private handen kwam en een besloten vennootschap werd. Voormalig directeur van het ziekenhuis en minderheidsaandeelhouder Aysel Erbudak en de familie van vastgoedondernemer Jan Schram, grootaandeelhouder van het ziekenhuis, strijden sinds eerder dit jaar om de macht nadat Jan Schram overleed.

Erbudak werd als aandeelhouder buitenspel gezet door een onverwachte en heimelijke omzetting van schuld in nieuwe aandelen, waardoor het ziekenhuis in één klap in andere handen kwam. Ook werd ze als directeur geschorst door haar eigen commissarissen, formeel omdat ze te eigengereid te werk ging tijdens de onderhandelingen met Achmea - waardoor het ziekenhuis geen contract kreeg met de verzekeraar - maar waarschijnlijk ook vanwege de strijd om macht bij het ziekenhuis.

De rechter plaatste grote vraagtekens bij de machtswisseling. Erbudak en haar familie werden niet vooraf geïnformeerd en de nieuwe aandelen werden verkocht zonder dat er zorgvuldig een prijs bepaald was. De ondernemingskamer van het gerechtshof heeft een onderzoek naar wanbeleid gelast, het bestuur van twee moederbedrijven van het ziekenhuis per direct geschorst en sommige aandeelhouders onteigend. De vraag is ook of de overeenkomst tussen de familie Schram en Winter rechtsgeldig is.

    • Anouk van Kampen