Hollande: we staken sancties pas als militaire programma Iran stopt

Hollande en Netanyahu.
Hollande en Netanyahu. Foto AFP / Philippe Wojazer

De Franse president Francois Hollande zei zojuist in het Israëlische parlement dat sancties tegen Iran stand moeten houden totdat het land zijn militaire programma permanent stopzet. Dat schrijft persbureau AFP.

Hollande is in Israël voor overleg met premier Benjamin Netanyahu, voornamelijk over het Iraanse atoomprogramma. Netanyahu is er alles aan gelegen een mogelijk aanstaand akkoord tussen de P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) en Iran tegen te houden. Woensdag wordt overleg tussen de landen hervat. De kans bestaat dat er dan een deal wordt gesloten.

Een vorig mogelijk akkoord werd op het laatste moment geblokkeerd door Frankrijk. Minister Fabius zei plotseling onoverkomelijke bezwaren te hebben. Het leidde tot verbolgenheid onder Britse en Amerikaanse diplomaten. In het plan stond onder meer dat Iran zijn nucleaire programma een half jaar niet verder zou uitbreiden, en in ruil daarvoor verlichting zou krijgen van enkele sancties.

Verhouding Israël VS onder druk

Daarmee heeft Frankrijk zich opgeworpen tot trouwste bondgenoot van Israël, dat geïrriteerd is over de toenadering tussen de VS en Iran. Daardoor zijn de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Israël onder druk komen te staan. Netanyahu spreekt vrijdag met Kerry over het nucleaire programma van Iran. Hollande zei gisteren al dat Frankrijk “geen concessies wil doen”.

    • Mirjam Remie