Hij verkoopt softwarebedrijf Unit4 – en Chris Ouwinga is 65 miljoen rijker

Er is een koper: de Amerikaanse investeerder Advent wil 1,17 miljard betalen voor het Sliedrechtse softwarebedrijf Unit4.

Alleen een hoger bod kan de overname van Unit4 door Advent International nog tegenhouden. Maar analisten achten het onwaarschijnlijk dat het gulle bod van het Amerikaanse investeringsbedrijf nog zal worden overtroffen. Vanochtend maakte Unit4, dat zich specialiseert in bedrijfssoftware, bekend dat het een overnamebod door Advent van ruim 1,17 miljard euro steunt.

Volgens de voorwaardelijke overeenstemming die in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn definitieve beslag zou moeten krijgen, biedt Advent een prijs van 38,75 euro contant per aandeel Unit4. Dat betekent een premie voor de aandeelhouders van een derde ten opzichte van het waarde van het aandeel van vorige week.

Toen maakte Unit4 al bekend dat een aantal investeringsbedrijven in de markt was Unit4 over te nemen. Naast Advent hadden onder andere ook het Britse Apax, en Bain Capital dat is opgericht door de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney belangstelling voor het bedrijf uit Sliedrecht.

Unit4, een onderneming met ruim 4.300 werknemers, ontwikkelt en beheert software voor bedrijven en overheden. Daarbij gaat het onder andere om programma’s om voorraden te beheren, kasstromen te volgen en salarisadministratie te voeren.

Het softwarebedrijf dateert van de beginjaren van software-ontwikkeling in Nederland. In 1980 begon het als Unit4 International met de verkoop van financiële systemen en voorraadsystemen. Na de fusie met het antivirusbedrijf Data Alert, ging Unit4 in 1998 naar de beurs. Met het aangetrokken kapitaal werd vervolgens een aantal overnames in gang gezet. Met de overname van het Noorse Agresso werd Unit4 een belangrijke internationale speler met vestigingen in Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Chris Ouwinga, bestuursvoorzitter en een van de oorspronkelijke oprichters, zei vanochtend dat de aanstaande overname het bedrijf meer armslag biedt investeringen te doen. „Als privaat bedrijf is het makkelijker investeringen te doen voor de langere termijn dan als publiek bedrijf”, aldus Ouwinga. Met zijn belang van 5,6 procent van de aandelen haalt hij zelf zo’n 65 miljoen binnen. Hij wordt na de overname president-commissaris, zijn huidige medebestuursvoorzitter José Duarte gaat het bedrijf leiden.

Volgens Ouwinga is Unit4 volop bezig is met een transitie naar de zogeheten ‘cloud’ waarbij de softwareprogramma’s niet op individuele pc’s maar op het internet zijn ondergebracht. De overname door Advent moet Unit4 voldoende financiële ruggesteun geven om verdere investeringen en overnames te doen.

Ook in Amerikaanse handen blijft Unit4 na de overname een zelfstandig opererend bedrijf en het hoofdkantoor blijft in de regio-Rotterdam. De Amerikanen zullen ook genoegen moeten nemen met de Sliedrechtse medezeggenschapsafspraken.