Het buitenland blijft trekken aan de Nederlandse artiest

Haar nieuwe Bond-achtige ballade I Belong to You klinkt net weer op de radio en tv. Ze treedt 25 november op voor het Britse Koningshuis. Nog even pieken, en Caro Emerald is met zwangerschapsverlof. Een blik op de concertlijst van zanger Wouter Hamel: straks solist bij het Jazz Orchestra en een flinke theatertournee vanaf januari. En zangeres Laura Jansen? Het komende jaar met Dj Armin van Buuren mee op zijn wereldtournee.

Genoemde artiesten zijn onlangs weggezet als graaiers. Grote onrust: zij horen niet aan het snelloket waarmee reiskosten van Nederlandse voorstellingen of concerten in het buitenland worden gesubsidieerd. Want, aldus de VVD, zij verdienen toch genoeg geld om zelf in dat soort trips te investeren. Het Fonds voor Podiumkunsten is immers ‘geen reisbureau van OCW’.

Maar het is niet zo dat als je in Nederland succesvol bent, je dat dan óók in het buitenland bent, reageerden artiesten uit de pop en jazzwereld verbolgen. De tirades op Facebook en Twitter logen er niet om. Het muziekbestaan is een do-it-yourself- vak bij uitstek. Het zijn flinke investeringen. Neem op diezelfde subsidielijst de populaire jazzband New Cool Collective, met zeven, meestal acht leden. Hun 7500 euro subsidie voor een tournee in Japan is een schijntje in verhouding tot de kosten die worden gemaakt. En in de buitenlandse zalen moet publiek per persoon gewonnen worden. „Doe toch niet alsof wij artiesten slechts chillen”, foeterde rapper Pete Philly.

Dat Nederlandse deejays onverminderd populair zijn over de grenzen staat vast. En ja, Emerald kon net met succes haar Europese tournee afronden. Musici als Candy Dulfer, Blaudzun, Tim Knol hebben zo sporadisch hun buitenlandse concerten. Evenals een tiental jazzbands trouwens, die vooral dankzij een pitbullmentaliteit hun gigs hebben weten te regelen. Maar in een ander perspectief speelden Nederlandse artiesten, op een flitsoptreden van dj Afrojack na, bij de MTV Europe Music Awards dan weer helemaal geen rol. De Best Dutch Act, de band Kensington, kreeg zijn prijs nota bene buiten de uitzending.

Ach, de Nederlandse popmuziek en het buitenland. Dat blijft trekken. Zangeres Anouk boekte dit voorjaar Europees succes met haar Songfestivaldeelname. En elk jaar, binnenkort in januari, blijkt weer uit cijfers hoezeer onze muziekexport in de lift zit, als de Nederlandse popmuziek zijn jaarlijkse viering heeft op Noorderslag.

Datzelfde muziekweekend krijgt de jonge Nederlandse popmuzikant Jacco Gardner trouwens de EBBA award, de prijs voor beste nieuwe popacts in Europa die internationaal succes boekten. Zijn succes verloopt opvallend geruisloos, maar hij speelt dit hele jaar al in clubs overal ter wereld.

Amanda Kuyper is redacteur pop en jazz