Uitgever Lex Jansen verlaat De Arbeiderspers

Uitgever Lex Jansen verlaat na twaalf jaar De Arbeiderspers. Zijn vertrek komt in de week waarin moederconcern WPG een reorganisatie zal aankondigen. Volgens de FNV moet 15 procent van de 700 medewerkers vertrekken.

Algemeen wordt verwacht dat De Arbeiderspers nu zal samengaan met uitgeverij Querido. Twee jaar geleden fuseerde De Arbeiderspers nog met AW Bruna, maar die combinatie was geen succes. Directeur Joop Boezeman van Bruna vertrok vorige maand. Lex Jansen wordt opgevolgd door redacteur Peter Nijssen.

Jansen verhuist naar Frankrijk, maar blijft betrokken bij de uitgeverij. Daarnaast begint hij ook aan een nieuw project, zegt Jansen over de telefoon:

“Toen uitgever Elik Lettinga een jaar geleden vertrok naar Nijgh & Van Ditmar heb ik de uitgeeftaken van De Arbeiderspers weer op me genomen, maar dat heb ik vanaf het begin in nauwe samenwerking met Peter Nijssen gedaan. Al langer had ik het idee om - ik ben nu 59 - nog eens iets nieuws te beginnen; een bedrijf voor culturele activiteiten. Dat kan het begeleiden van auteurs zijn, maar ook het geven van cursussen en misschien het uitgeven van boeken. We verhuizen in elk geval voor een deel van de tijd naar Frankrijk.”

Alles is door de reorganisatie bij WPG in een stroomversnelling gekomen, zegt Jansen:

“Mijn idee was om over een jaar of drie te vertrekken, maar nu er zoveel arbeidsplaatsen op de tocht staan, leek dat me niet netjes meer. Dan heb je toch het idee dat er in jouw plaats iemand ontslagen wordt.”

Jansen zegt de precieze reorganisatieplannen bij WPG niet te kennen. Maar er staat volgens hem bij de Weekbladpers Groep nog meer te gebeuren:

“Morgen worden de verschillende werkmaatschappijen van WPG op de hoogte gesteld. Voor mij zijn drie zaken heel belangrijk bij mijn afscheid. Dat De Arbeiderspers terugkeert naar Amsterdam, waar vooral de auteurs heel blij mee zijn; dat De Arbeiderspers als zelfstandig fonds blijft bestaan en dat Peter Nijssen mijn opvolger wordt als uitgever.”

    • Arjen Fortuin