Erwin Mortier wint Prix du meilleur livre étranger met ‘Gestameld liedboek’

Erwin Mortier in 2009 na het winnen van de AKO Literatuurprijs voor zijn roman 'Godenslaap'.
Erwin Mortier in 2009 na het winnen van de AKO Literatuurprijs voor zijn roman 'Godenslaap'. Foto ANP

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft de Prix du meilleur livre étranger gewonnen, een Franse literatuurprijs die in het verleden is gewonnen door Hella S. Haasse, Philip Roth en Vladimir Nabokov.

Mortier wint de prijs met de Franse vertaling van Gestameld liedboek, een boek waarin de auteur de aftakeling beschrijft van zijn dementerende moeder. Dat meldt deredactie.be. De roman haalde vorig jaar niet de shortlist van Libris Literatuurprijs omdat het geen roman betrof.

NRC-recensent Arjen Fortuin noemde Gestameld liedboek in september 2011 ‘onvoorspelbaarder en verrassender’ dan de meeste ‘ouderboeken’ die in de jaren daarvoor waren verschenen. Zo treffend zelfs dat het zorgde voor een ‘ongemakkelijke leeservaring’:

“Je zit het verval dicht op de huid: je ziet de moeder steeds magerder en zwakker, als een hondje achter haar stofzuigende man aanlopen, tot het snoer tussen haar voeten verward raakt en ze valt – op naar een nieuwe complicatie.”

De Prix du meilleur livre étranger werd opgericht in 1948. De jury bestaat uit mensen uit de uitgeverswereld. De prijs wordt op 28 oktober in Parijs uitgereikt. Vorig jaar won David van Reybrouck met Congo.

    • Roderick Nieuwenhuis