En dan weet je: hier klopt iets niet

Bekeerling Robbin (18) is naar Syrië vertrokken om te strijden Hij pakte afgelopen week plots zijn spullen Volgens zijn moeder is hij gerekruteerd

Volgens de moeder van Robbin is hij op weg om te strijden tegen Assad. Foto Reuters

Verslaggevers

Ze kon opeens zijn bankpas en identiteitskaart niet meer vinden. En zijn paspoort bleek ook niet op de plek te liggen waar ze hem altijd bewaarde.

Toen wist Jolanda de Neijs dat haar zoon Robbin (18) niet logeerde bij een vriend, zoals hij had gezegd, maar op weg was naar Syrië. Volgens de moeder is haar 18-jarige zoon samen met een Marokkaans-Nederlandse vriend vertrokken om deel te nemen aan de jihad. De politie zou haar bevestigd hebben dat het telefoonsignaal van zijn vriend is opgevangen in Turkije. De Neijs vermoedt dat haar zoon is geronseld voor de strijd tegen de Syrische president Assad.

Maandag zei Robbin dat hij enkele dagen bij een vriend ging logeren. Hij moest overwerken, zei hij. Twee dagen later kon De Neijs haar zoon niet meer bereiken, zijn telefoon stond uit. Via Facebook zocht ze contact met de vriend waar Robbin bij zou logeren. Die verzekerde haar dat er niets aan de hand was en dat Robbin donderdagavond zou terugkomen. Maar donderdag liet Robbin ook niets horen. „Dan weet je: hier klopt iets niet”, zegt De Neijs. Toen ontdekte ze dat zijn paspoort weg was, net als zijn hele voorraad contactlenzen en thermisch ondergoed.

De Neijs nam direct contact op met de moeder van de Marokkaans-Nederlandse vriend waar Robbin bij zou logeren. Die moeder zei bijna zeker te weten dat haar zoon samen met Robbin naar Syrië was gereisd, omdat haar zoon dit al eens had aangekondigd.

Steeds extremer

Robbin bekeerde zich anderhalf jaar geleden tot de islam. Hij ging naar de Marokkaanse Al Farth-moskee in Arnhem. Volgens zijn moeder werden zijn denkbeelden de afgelopen maanden steeds extremer. Robbin nam afstand van zijn Nederlandse vrienden, ging een djellaba dragen en toonde zich zeer ontdaan van de beelden van de gifgasaanval in Syrië.

De Neijs heeft haar zoon geprobeerd te waarschuwen voor de gevaren van de radicale islam. Toen twee jongeren uit Arnhem onlangs werden opgepakt voor het maken van een jihadreis, zei ze tegen Robbin dat hij nooit met zo’n reis moest meegaan. Robbin reageerde dat hij de berichtgeving over de Syriëstrijders ‘westerse propaganda’ vond, maar ontkende zelf bezig te zijn met een jihadreis.

Uit doorzoeking van Robbins computer zou blijken dat hij veel videoboodschappen heeft beluisterd van een andere Nederlandse bekeerling, waarvan De Neijs de naam niet kan noemen. Ook had hij een kopie gemaakt van de route die andere Nederlandse jihadstrijders reizen om in Syrië te komen.

De Neijs: „Ik weet niet wie hier achter zit, maar ik weet wel dat ze heel berekenend bezig zijn. Ze hebben gewacht tot hij achttien jaar werd en ik als ouder niets meer te vertellen heb.”

De Neijs heeft via Facebook bekenden van Robbin opgeroepen tips te geven over zijn huidige verblijfplaats. Ook vraagt ze haar zoon terug te komen naar Nederland. Zaterdag schreef ze: „Mijn allerliefste Robbin, waar je ook mag zijn.. Weet dat mama zielsveel van je houdt!!”

    • Andreas Kouwenhoven
    • Sheila Kamerman En