De bas bromt zo dat je milt wil ontsnappen

None

Rotterdam, ik kom er te weinig. Dat denk ik als ik in de trein stap richting de vierde editie van Buma Rotterdam Beats. Een conferentie en festival gericht op muziek met eh.... beats. Letterlijk betekent dat iets als ‘drums die samen een ritme vormen’. Maar in de praktijk is het een nog veel breder begrip. Overdag wordt op Rotterdam Beats gezorgd voor netwerkmomenten, lezingen en panels met mensen uit de muziekindustrie.

’s Avonds ga je bands en dj’s te beluisteren. Er zijn nationale en internationale acts, gevestigde namen en nieuwkomers. Een show die me erg is opgevallen in het zeer uitgebreide concert programma vond ik de avond rond Nouveau Riche. Dat is het label rond Boaz van de Beatz. Boaz zal over een paar jaar wereldberoemd zijn. Hij is ontzettend gedreven, kan goed produceren en heeft een eigen geluid. Tijdens zijn showcase laat de bas je ingewanden om beurten, afhankelijk van de op dat moment zoemende frequenties, resoneren tot het punt waarop je denkt dat er nu toch wel een milt of een nier door de dichtstbijzijnde lichaamsopening zal proberen te ontsnappen.

Begrijp me goed, ik zie dit als iets positiefs. De hectiek eromheen en het vele geschreeuw van de rappers laten mij me helaas toch voelen als een oude man op het feest van een generatie die hij niet meer helemaal begrijpt.

Uit New York komt een aantal behoorlijk uitgesproken homoseksuele rappers. Zebra Katz is er één van. Hij komt op met een leren masker over zijn hoofd, draagt een legging en een deel van een SM-tuigje. De muziek die hem begeleidt bestaat vaak alleen maar uit een 808 kick, een bassdrum uit een beroemde en geliefde drumcomputer. Katz kan verschrikkelijk goed rappen en zet zijn teksten kracht bij met zijn bewegingen. Jammer dat de zaal niet helemaal gevuld is, de mensen die er zijn hebben het gevoel iets bijzonders mee te maken.

Sevdaliza is een jonge zangeres uit Rotterdam. Haar beats worden voornamelijk gemaakt door Mucky, maar ze werkt ook met Boeboe en Subp Yao, stuk voor stuk jonge, getalenteerde, Nederlandse producers met een voorliefde voor veel bas en beats, met de wortels in hiphop. Ze speelt veel materiaal voor het eerst en technisch zijn er wat haken en ogen, maar je voelt aan alles dat Nederland voor haar op den duur te klein gaat zijn. Wat een stem.

    • Sjam Sjamsoedin