Chirurgen werken 70 uur per week; willen regels voor verplichte rust

Heupoperatie bij een orthopedisch chirurg.
Heupoperatie bij een orthopedisch chirurg. Foto ANP / Capital Photos / Gerald van Daalen

Chirurgen zijn soms te moe om te werken, doordat ze nachtdienst hebben gehad, en moeten dat de volgende ochtend tóch doen. Dat kan tot fouten leiden. Van de chirurgen vindt 46 procent dat om die reden hun vakgroep structureel aandacht moet gaan besteden aan de ‘belastbaarheid’. Ze werken gemiddeld 70 uur per week.

Dit blijkt uit een enquête onder 540 chirurgen over ‘patiëntveiligheid’ die vandaag is gepubliceerd door de beroepsvereniging NVVH. Chirurg Johan Lange (Erasmus MC) die de enquête organiseerde, zegt over de vermoeidheid:

“Alle risicoberoepen, zoals piloten, hebben een tijdsklok: zo veel uur werken, zo veel uur verplichte rust.

Wij hebben dat niet. Vanaf januari gaat de beroepsvereniging eisen dat artsen elkaar onderling aanspreken na een nachtdienst – ik neem jouw operatie of polikliniek over want je bent te moe. Dat is lastig organiseren, want je wilt ook weer niet mensen structureel vrij geven, omdat ze soms de hele nachtdienst konden doorslapen. Maar àls ze ’s nachts werkten, is het nodig dat ze vrij krijgen of alleen administratie mogen doen.”

Goed nieuws is er ook: volgens 82 procent van de chirurgen is het aantal medische fouten gedaald sinds ze drie jaar geleden een verplichte checklist invoerden. Voor een operatie moet het team aan de patiënt vragen stellen over medicatie, allergieën en of de operatie moet plaatsvinden aan de linker- of rechterkant van het lichaam.

Ook de invoering van volumenormen de afgelopen twee jaar – alleen medische teams die een minimaal aantal keer per jaar een bepaalde operatie uitvoeren, mogen dat blijven doen – heeft volgens de chirurgen het aantal fouten doen afnemen.

    • Frederiek Weeda