Bestuur Arabische ‘universiteit’ gedaagd voor diplomafraude

Het bestuur van de Alhuraa University in Den Haag moet dinsdag voor de rechter verschijnen wegens het onrechtmatig verstrekken van wettelijk beschermde titels. De Arabische privéschool zou tussen 2007 en 2010 112 diploma’s hebben verstrekt voor de titels master of arts, master of science en doctor of philosophy. De school is niet geaccrediteerd als universiteit of hogeschool.

De website van het instituut, gevestigd boven een autodealer op een bedrijventerrein, vermeldt studies als Arabisch, ‘Kurdish Studies Acting’, ‘Science Biology - parasites’ en ‘Literature Englishman’. De school, opgericht door Iraakse Koerden, bekwaamt zich in cursussen via internet. Onduidelijk is of Alhuraa een ‘diploma mill’ is: een bedrijf dat via internet diploma’s te koop aanbiedt zonder eisen te stellen aan het genoten onderwijs. De site vermeldt een staf van zo’n 130 professoren. De Engelstalige website is gisteren gesloten; de Arabische functioneert nog.

Alhuraa kwam in 2009 al in het nieuws als een van de zeven Arabische universiteiten die in Den Haag kort na elkaar door Irakezen werden opgericht; alle niet erkend of gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs. Op Kamervragen van SP en VVD antwoordde de minister toen dat hij weinig kon doen aan de misleidende naam ‘university’, noch aan het niveau van ongesubsidieerde scholen. Hij zei dat hij Alhuraa wel had gesommeerd om misleidende informatie van de website te halen. Nu vermeldt de site eerlijk: „Alhuraa university have not accreditation from Dutch Ministry of Education.”

In 2010 sloot het ministerie de als hbo erkende European University for Professional Education in Den Haag, omdat die betrokken zou zijn bij misleiding en uitbuiting van studenten.