Bekijk de Instagrams van Bill Clinton, Napoleon en Hannibal

Illustratie histagram.com

Stel dat Albert Einstein, Isaac Newton en Charles Darwin internet hadden gehad. Hoe hadden ze hun eurekamomenten met de wereld gedeeld op Instagram? En wat zouden Al Capone en Saddam Hussein vanuit hun schuilplaatsen hebben gepost op Instagram? Het antwoord staat op histagram.com.

Histagram.com is een Tumblr-blog van de kunstenaars Gusto NYC en Gavin Alaoen. Beide werken bij MTV en spelen graag met Photoshop. Te zien is een selfie van Charles Darwin, die claimt dat iedereen een ‘animal’ is. Of Bill Clinton, die monter meedeelt dat hij zijn nieuwe stagiaires heeft ontmoet. Ook leuk: Leonardo da Vinci die ons alvast een voorproefje geeft van een nieuw meesterwerk.

Gusto MC, die net als Alaoen voor MTV werkt, vertelt over het project op Petapixel:

“Het kwam een week geleden in me op. Ik zat gewoon in de trein mijn Instagram te checken en vroeg me af hoe het vijf, tien, twintig jaar geleden moet zijn geweest. Maar waarom zou je daar stoppen?”

En dus zien we het Paard van Troje, het avondmaal van Ghandi (geen) én de Declaration of Independence op z’n Instagrams voorbijkomen.

“De bedoeling van de site is om een humoristische draai aan de geschiedenis te geven, en tegelijkertijd commentaar te geven op de popcultuur.”

De geschiedenis biedt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor nog meer ‘histagrams’, maar een plan voor de lange termijn heeft het duo niet.

“We hebben op dit moment geen toekomstplannen voor de site. We bekijken het gewoon per post.”

Ze hebben net een nieuwe, over Hannibal en wintersport.

    • Laura Klompenhouwer