Armstrong: oud-UCI-chef Verbruggen wist in 1999 van doping

Foto Reuters / George Burns

De voormalige baas van de internationale wielerunie (UCI) Hein Verbruggen wist in 1999 dat Lance Armstrong doping gebruikte. Dat heeft Armstrong beweerd in een interview met de Britse krant de Daily Mail. Verbruggen heeft altijd ontkend Armstrong geholpen te hebben.

Volgens Armstrong zei Verbruggen dat als bekend zou worden dat Armstrong doping had gebruikt het “funest” zou zijn voor de wielerwereld. Het jaar daarvoor was bijna de gehele Festina-ploeg betrapt op het gebruik van doping. Nóg een dopingzaak zou voor de wielersport een “knock-out” zijn, aldus Verbruggen volgens Armstrong. “Dus pasten we de datum aan van de transcriptie van een steroïdenzalf voor zadelpijn”, aldus de Amerikaan.

Armstrong over zijn gesprek met Verbruggen in gesprek met journalisten van Daily Mail:

Verbruggen: integriteit niet in geding

Verbruggen wilde tegenover de Daily Mail niet reageren op de de beschuldigingen van Armstrong. Bij zijn afscheid als president van de internationale wielerunie schreef hij wel dat hij “dingen” anders had kunnen doen:

“Ik heb nooit onrechtmatig gehandeld en mijn geweten is helemaal schoon. Als ik achteraf terugkijk, geef ik toe dat ik dingen anders had kunnen aanpakken. Maar ik accepteer niet dat mijn integriteit in twijfel wordt getrokken.”

Armstrong verschijnt voor waarheidscommissie

Vorige week werd bekend dat Armstrong bereid is om voor de waarheidscommissie van het internationale dopingagentschap WADA te verschijnen. De commissie moet begin 2014 van start gaan en heeft een jaar om haar werk te doen.

Brian Cookson, die in september Pat McQuaid opvolgde als voorzitter van de UCI en tijdens zijn verkiezing beloofde de sport op te zullen schonen, hoopt vooral dat Armstrong wil getuigen over mogelijke hulp binnen het UCI om zijn dopinggebruik destijds te maskeren.

Armstrong heeft aan de Daily Mail verteld dat hij niet van plan is om mensen binnen de wielerunie in bescherming te nemen:

“Ik ga niet liegen om hen te kunnen beschermen. Ik haat ze. Ze gooiden me onder de bus. Ik ben klaar met ze.”

Lance Armstrong bekende dopinggebruik tegenover Oprah

In januari van dit jaar bekende Lance Armstrong, na jaren van ontkenning, doping te hebben gebruikt. Bij alle zeven Tourzeges greep hij naar verboden middelen. Dat deed hij in een exclusief interview met Oprah Winfrey in zijn huis in Texas. Binnen een minuut lag de bekentenis op tafel, omdat Oprah begon met een aantal ja/nee-vragen “waar iedereen op zit te wachten”.

Bekijk hieronder het eerste deel van het interview:
http://www.youtube.com/watch?v=e8keHmtBn4k

    • Nando Kasteleijn