Armpje drukken

None

Een vrouw met een mannenopening. Voordat de hersenen op hol slaan, deze waarneming was op tv te horen nadat de Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-hwa het eerste rechte eind had gereden van haar 500 meter. De commentator had gelijk; 10,09 had de tussentijd van een mannelijke sprinter kunnen zijn.

Lee gleed zaterdag op de snelle ijsbaan van Calgary door de bocht met haar frêle, maar uiterst gespierde lichaam. Ze schaatste diep voorovergebogen, volgens de wetten van de aerodynamica. Ondanks de hoge snelheid bleef ze perfect in balans.

De dag ervoor had Lee al een wereldrecord gereden, wat zou nu de eindtijd worden?

Naast Lee schaatste Jenny Wolf, meervoudig Eisschnelllaufweltmeisterin uit Berlijn. De 34-jarige is geen technisch wonder op schaatsen. Naast het bijna vliegende meisje Lee veranderde Wolf in een vrouw met een hoekige schaatsslag die je nodig hebt bij tegenwind op een bevroren vaart met ribbelijs. Tijdens één rondje sprinten zag ik de afwisseling van de wacht. Lee won in een nieuw record: 36,36. Wolf is nog nooit onder de 37,00 geweest. Wolf zal nooit meer van Lee winnen. Het zal ook een tijd gaan duren voordat er überhaupt een vrouw Lee zal verslaan.

De Zuid-Koreaanse wordt getraind door de Canadese sprintcoach Kevin Crockett. Hij laat Lee meetrainen met zijn boys. „Die kan ze gewoon bijhouden. Sang-hwa is zo speciaal.”

Vorige week reed Lee al een wereldrecord (36,74) in Salt Lake City. Ze was daarmee sneller geworden dan Jan Ykema. De Nederlandse sprinter won in Calgary in 1988 zilver op de Olympische Spelen. Zijn tijd was 36,76. Ykema: „Nee, shit. Nou ben ik ingehaald door een vrouw!”

Niet alleen Ykema beet in het stof. Lee is met haar 36,36 van dit weekend sneller dan schaatsicoon Ard Schenk in zijn beste dagen en ook rapper dan mannelijke wereldrecordhouders als Erhard Keller, Valeri Moeratov en Uwe-Jens Mey.

Zie de mannen vallen.

Als het om sport gaat, verliezen mannen niet graag van vrouwen. Ze ervaren het als een nederlaag van hun sekse.

Ik heb eens van een vrouw verloren met armpje drukken. De weken daarop leefde ik in afzondering met een paar kleine halters als enige vrienden. Trainen in de file, bij het televisie kijken. Het meetlint ging dagelijks om mijn biceps. Dit mocht mij nooit meer overkomen.

Lee gaf na het rijden van haar records nauwelijks interviews. Ze is verlegen. Niemand komt door de stilte heen. Haar coach: She has a wall.

Ondertussen schaatst Lee Sang-hwa mannenopeningen en wereldrecords. Ik weet niet of ze in Zuid-Korea het fenomeen van de lange neus kennen, maar o, wat zal Lee die dan vaak getrokken hebben.

Naar ons mannen en de hele schaatswereld.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

    • Wilfried de Jong