Aanzienlijk minder mensen overleden door medische fouten

Volgens onderzoeksinstituut Nivel is het aantal doden door medische missers in 5 jaar tijd gehalveerd. Foto ANP / Lex van Lieshout

In 5 jaar is het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen gehalveerd. Vielen er aan het begin van die periode nog 1.960 vermijdbare doden in ziekenhuizen, in 2012 lag dat aantal op 970. Ook het aantal patiënten dat gezondheidsschade overhoudt aan een bezoek aan het ziekenhuis is sterk gedaald.

Dat meldt de NOS vandaag op basis van een vandaag verschenen rapport van Nivel.

Minder doden bij chirurgische ingrepen

In de periode van april 2011 tot en met maart 2012 noteerde het instituut 970 zorggerelateerde doden. In 2008 lag dat aantal nog op 1.970. Ook gezondheidsfouten, veroorzaakt door medische ingrepen, komen in deze periode steeds minder voor. 26 duizend fouten in 2012, tegenover 39 duizend in 2008.

Volgens het instituut is de afname te danken aan een reeks verbeteringen die zijn doorgevoerd bij chirurgische ingrepen. Zo is er een time-outprocedure ingevoerd, waardoor er voorafgaand aan een operatie nog een checklist wordt afgewerkt. Ook is de zorg voor kwetsbare ouderen volgens het rapport sterk verbeterd.

De onderzoekers zien echter nog steeds ruimte voor verbetering. Zo kan de medicatieveiligheid beter en dient ook het aantal infecties bij bijvoorbeeld katheters en infusen nog verder te dalen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder vierduizend patiënten bij twintig ziekenhuizen.

    • Philippus Zandstra