Winnie: Mandela nog altijd ‘behoorlijk ziek’

Nelson Mandela is nog altijd ‘behoorlijk ziek’ en kan niet praten vanwege de slangen in zijn mond die het vocht in zijn longen afvoeren. Dat heeft Mandela’s ex-vrouw Winnie vandaag gezegd in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Independent.

Nkululeko Mahlangu voor zijn muurschildering van Mandela in Soweto. Foto EPA / Dai Kurokawa

Nelson Mandela is nog altijd ‘behoorlijk ziek’ en kan niet praten vanwege de slangen in zijn mond die het vocht in zijn longen afvoeren. Dat heeft Mandela’s ex-vrouw Winnie vandaag gezegd in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant The Sunday Independent.

Ondanks alles zou Mandela wel ontspannen zijn. Winnie Madikizela-Mandela zegt onder meer in de krant:

“Hij blijft erg vatbaar voor bacteriën, dus hij moet letterlijk in een steriele omgeving blijven. De slaapkamer (in zijn huis in een voorstad van Johannesburg) is net een intensivecareafdeling. Hij is 95 jaar en het is lastig voor hem, vanwege alle slangetjes in zijn mond die het vocht bij zijn longen afvoeren en voorkomen dat de infectie terugkeert.”

Mandela niet in staat te praten, maar ligt evenmin aan beademing

Mandela probeert met behulp van zijn gezichtsuitdrukking te communiceren.

“Maar de artsen hebben ons gezegd dat ze goede hoop hebben dat zijn stem weer terugkeert.”

Berichten dat Mandela aan de beademing ligt wuifde ze weg.

“Ik heb die onzin gehoord dat hij aan de beademing zou liggen, maar dat is niet zo.”

Mandela werd op 1 september, na er drie maanden te hebben doorgebracht, ontslagen uit het ziekenhuis. Sindsdien wordt hij in zijn huis verpleegd. De oud-president kampt al lange tijd met een longinfectie. Die zou hij bijna drie decennia geleden hebben opgelopen toen hij in de cel zat vanwege zijn strijd tegen apartheid.

(AP)