Tsjechië wint Davis Cup - tweede jaar op rij

Tsjechische tennisfans tijdens de beslissende partij in de finale van de Davis Cup vandaag. Foto Reuters / Marko Djurica

De Tsjechische tennissers hebben voor het tweede jaar op rij de Davis Cup gewonnen. In Belgrado werd Servië verslagen. Radek Stepanek zorgde voor de beslissing door Dusan Lajovic overtuigend met 6-3, 6-1, 6-1 te verslaan.

Eerder op de dag had Novak Djokovic het gastland nog langszij gebracht met een zege op Tomas Berdych.

Lajovic kon vrijdag nog geen vuist maken in zijn eerste wedstrijd, tegen Berdych, maar begon zijn tweede enkelpartij met een break. Stepanek raakte echter niet van de wijs en won de volgende vier games. De nummer 44 van de wereld gaf die voorsprong niet meer uit handen en maakte in het vervolg korte metten met zijn tegenstander.

De 34-jarige Stepanek gunde Lajovic in de overige sets nog maar twee games en won net als vorig jaar tegen Spanje de beslissende vijfde partij. Als onderdeel van Tsjechoslowakije waren de Tsjechen ook in 1980 al eens de beste in het landentoernooi. Servië veroverde zijn eerste en enige titel in 2010.

Stepanek had het openingsduel nog verloren van Djokovic, maar dankzij Berdych en een zege in het dubbelspel begon Tsjechië met een voorsprong aan de slotdag. Nadat Djokovic er 2-2 van had gemaakt, was de 23-jarige Lajovic ondanks de steun van het luidruchtige thuispubliek echter niet tot een stunt in staat.

Servië kreeg voor de finale nog een flinke tegenvaller te verwerken, toen Janko Tipsarevic afhaakte met een chronische hielblessure. Daardoor mocht Lajovic zijn opwachting maken.

(Novum)