Vijftig doden bij vliegtuigongeluk Rusland

In Kazan, in het westen van Rusland, is een vliegtuig neergestort. Volgens de Russische autoriteiten zijn alle vijftig inzittenden om het leven gekomen.

De Boeing 737 van Tatarstan Airlines was vertrokken uit Moskou en stortte neer tijdens de landing op de luchthaven van Kazan, zo’n 720 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Aan boord waren 44 passagiers en zes bemanningsleden, die volgens het ministerie allemaal zijn omgekomen.

Onder de doden zijn de zoon van de gouverneur van Tatarstan en het hoofd van de plaatselijke tak van de Russische geheime dienst FSB.

Het toestel probeerde voor de tweede keer te landen toen het plotseling begon te dalen en neerstortte. Na de crash vloog het toestel in brand.

Ook al problemen bij eerdere vlucht

Volgens een journaliste die eerder vandaag in hetzelfde toestel van Kazan naar Moskou vloog was de landing in de hoofdstad tijdens haar vlucht doodeng.

Het toestel begon de laatste paar minuten voor de landing hevig te trillen, vertelt Lenara Kasjafoetdinova:

“Toen we landden was het niet duidelijk of er een sterke wind stond (…) of dat er technische problemen waren. We werden alle kanten op geblazen, het vliegtuig slingerde heen en weer. De man naast me werd lijkbleek.”

Het is het zoveelste dodelijke vliegtuigongeluk in Rusland van de afgelopen jaren. In 2011 stortte een toestel neer in Jaroslavl, met 44 doden tot gevolg.

Veel vliegtuigen in de Russische burgerluchtvaart zijn oud, maar dat is niet de enige oorzaak van de ongelukken. Slecht getraind vliegveldpersoneel, luchthavens die op instorten staan en ontoereikend toezicht door de overheid spelen volgens experts allemaal een rol. Ook zouden veiligheidsvoorschriften uit winstbejag met voeten worden getreden.

Aan boord waren 44 passagiers en zes bemanningsleden die volgens het ministerie allemaal zijn omgekomen.

(AP)