Staking in Tripoli na dodelijke aanval milities

De verlaten straten van Tripoli vandaag. Er is in het land een driedaagse staking afgekondigd die vandaag begon. Foto AFP / Mahmud Turkia

Inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn vanaf vandaag in staking gegaan na een gewelddadige aanval van militieleden waarbij bijna vijftig mensen om het leven kwamen. De straten van de hoofdstad zijn verlaten en scholen en bedrijven zijn gesloten.

Alleen bakkerijen, apotheken, ziekenhuizen en tankstations waren vandaag open - zondag is voor moslims geen rustdag. De staking duurt volgens Al-Sadat al-Badri, die leiding geeft aan de gemeenteraad, drie dagen. Gewapende inwoners hebben uit vrees voor nieuw geweld in de hele stad controleposten opgezet om hun wijken te beschermen.

Zo’n honderd Libiërs gingen toch de straat op om te protesteren bij het parlement. Ze eisten dat de volksvertegenwoordiging de milities ontbindt.

Zowel vrijdag als zaterdag sprake van zwaar geweld in Libië

Vrijdag openden gewapende militieleden het vuur op een vreedzaam protest in Tripoli. Zeker 43 mensen vonden de dood en honderden mensen raakten gewond. De demonstranten waren de straat opgegaan om hun eis dat gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de stad kracht bij te zetten. De beschieting vond plaats bij het hoofdkantoor van een militie die oorspronkelijk uit de stad Misrata komt, maar inmiddels ook in Tripoli voet aan de grond heeft.

Gisteren brak opnieuw geweld uit. Rivaliserende militieleden namen elkaar onder vuur en vier mensen verloren daarbij het leven.

Volgens het Libische staatspersbureau LANA hebben de militieleden die verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld van vrijdag hun hoofdkwartier in de wijk Gharghour inmiddels verlaten. Gisteravond lieten bevelhebbers van het Libisch Schild, een militie die samenwerkt met de Libische regering, weten dat het de wijk Gharghour onder controle heeft en over zal dragen aan de regering.

Inlichtingenchef Libië ontvoerd in Tripoli

Ook zou de plaatsvervangend chef van de Libische inlichtingendienst zijn ontvoerd in Tripoli. Dat meldt de BBC op basis van bronnen bij de Libische veiligheidsdiensten. Volgens lokale media is Mustafah Nuh ontvoerd op de luchthaven van de hoofdstad. De regering kon de berichten niet bevestigen.

Sinds de val van Moammar Gaddafi in 2011 maken milities in Libië grotendeels de dienst uit. De regering is niet bij machte de gewapende groeperingen onder de duim te krijgen. Tot dusver heeft geen groep de ontvoering van Nuh opgeëist, maar milities hebben eerder hoge politieke figuren gekidnapt om de regering tot concessies te dwingen. Premier Ali Zidan werd in oktober enkele uren vastgehouden door militieleden.

Het geweld in Libië is de afgelopen dagen weer opgelaaid. Een groep betogers die vreedzaam protesteerde tegen de vele milities in het land werd vrijdag onder vuur genomen door een van de milities in Tripoli. Zeker 43 mensen kwamen daarbij om het leven. Zaterdag braken opnieuw schietpartijen uit, met vier doden tot gevolg.

(AP)