Sinterklaasintocht: ‘gewapende pieten’, Al Jazeera, maar ook ‘groot feest’

Burgemeester Eberhard van der Laan verwelkomt Sinterklaas en zijn pieten bij de intocht in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

Sinterklaas is aangekomen in Amsterdam. En de burgemeester van die stad, Eberhard van de Laan, zei trots te zijn op hoe de intocht van Sinterklaas is verlopen. Er waren wel protesten, maar bescheiden. En nieuwszender Al Jazeera deed verslag.

Vanochtend kwam de goedheiligman aan in de hoofdstad. Volgens Van der Laan was het een groot feest. Hij zei tegen persbureau Novum blij te zijn dat de demonstranten op de Dam die Zwarte Piet racistisch vinden “de intocht in hun waarde hebben gelaten.” Van der Laan zei:

“Ik kan alleen maar trots zijn. Amsterdammers hebben vandaag laten zien dat ze groots kunnen feestvieren.”

Bescheiden protesten

Op de Dam waren enkele tientallen demonstranten die de optocht letterlijk de rug toekeerden. Dit verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Dat de discussie rond Zwarte Piet in Nederland de afgelopen tijd niet geheel aan het buitenland is ontgaan, bewees een correspondent van de Arabische zender Al Jazeera, die in Amsterdam was om live verslag te doen van de intocht van Sinterklaas. Met als insteek: is Zwarte Piet traditie of racisme?

NOS-verslaggever Edwin van den Berg sprak met Al Jazeera-correspondent Phil Lafell.

‘Gewapende Zwarte Pieten in Groningen’

Gisteren bleven grootschalige protesten ook in Groningen uit. Al had de politie daar zich kennelijk wel op het ergste voorbereid.

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Groningen werd de goedheiligman namelijk geflankeerd door negen agenten die als Zwarte Piet waren verkleed, meldt RTV Noord. De negen agenten maakten deel uit van een arrestatie-eenheid.

De politie was bang voor ongeregeldheden die zouden kunnen ontstaan vanwege de verhitte discussie over Zwarte Piet. De negen politiepieten droegen kogelvrije vesten en waren gewapend. Een woordvoerder van de politie liet vandaag aan persbureau Novum weten geen mededelingen te doen over de inzet van de politie tijdens de intocht.

    • Niels Posthumus