Sinterklaas zet voet aan wal in Amsterdam, Pieten iets aangepast

De intocht gisteren in Groningen.
De intocht gisteren in Groningen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Sinterklaas is om tien uur vanochtend Amsterdam binnengevaren via de Amstel. Zojuist heeft hij voet aan wal gezet. Hij zal vandaag ook andere steden en dorpen aandoen. Gisteren kwam de Goedheiligman aan in Nederland, in Groningen.

Twitter avatar schpvrtmsm Scheepvaartmuseum En de Sint is aan land! #sint #intocht RT @sintinamsterdam: Zie ginds komt de stoomboot! (zojuist bij het Entrepotdok)…

Na een vaartocht over de Amstel stapte de Sint aan land bij het Scheepvaartmuseum. Burgemeester Eberhard van der Laan verwelkomde de Sint. Hij maakt nu op zijn paard een tocht door de hoofdstad.

Zwarte Pieten zien er iets anders uit dan gisteren

Er zijn zo’n zeshonderd Zwarte Pieten met Sinterklaas mee vandaag, schrijft persdienst Novum. Zij zien er iets anders uit dan gisteren. Ze dragen geen gouden oorringen en hebben verschillende kleuren lippenstift en verschillende kapsels. Over de kleur lippenstift en kapsels mochten de Pieten zelf beslissen. De organisatie wil met de aanpassingen tegemoetkomen aan mensen die de figuur Zwarte Piet racistisch vinden.

Sommige tegenstanders nemen geen genoegen met het gebaar, en protesteren om 13 uur op de Dam (zie hier een livestream van de Dam). Deelnemers keren de optocht letterlijk de rug toe. Rond kwart over 1 passeert de Sint de Dam. Gisteren waren enkele honderden demonstranten bijeen op het Beursplein in Amsterdam om te protesteren tegen Zwarte Piet. In Groningen, waar de officiële intocht was, waren geen protesten.

Update 13.39 uur: De Amsterdamse zender AT5 maakte een filmpje van demonstranten die de optocht de rug toekeren.