Noodweer in midwesten VS

Amerikaanse brandweermannen te midden van de ravage aangericht door een tornado vandaag. Foto AP / Steve Smedley

Het midwesten van de Verenigde Staten is vandaag getroffen door zware stormen. In de staat Illinois is sprake van meerdere tornado’s. De autoriteiten hebben een weeralarm afgegeven.

De eerste tornado sloeg rond 11.00 uur plaatselijke tijd toe in de stad East Peoria, in Illinois. Tot dusver zijn er geen berichten van slachtoffers of schade, maar de weerdienst spreekt wel van een zeer gevaarlijke situatie. Laura Furgione van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) zei:

“Onze belangrijkste boodschap is dat dit een zeer gevaarlijk weersysteem is, dat zeer dodelijk en verwoestend kan zijn”, aldus . “Bereid je onmiddellijk voor.”

Het noodweer gaat gepaard met windsnelheden van 96 kilometer per uur. Als mensen alleen afgaan op wat ze zelf in de lucht zien zullen ze de stormen niet voor kunnen blijven als ze pas op het laatste moment een schuilplaats opzoeken, aldus meteoroloog Russell Schneider.

Afgezien van Illinois lopen ook Indiana, Michigan en Ohio kans te worden getroffen door tornado’s, die gepaard kunnen gaan met hagelstormen en sterke winden.

(AP)