Neelie Kroes hekelt uitspraken partijgenoten

Eurocommissaris Neelie Kroes hekelt uitspraken van haar partijgenoten Bolkestein en Verheijen over Europa. Foto ANP / Martijn Beekman

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) hekelt de uitspraak van haar partijgenoot Mark Verheijen dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. Ze noemde de uitspraak een “populistische oneliner”. Dat zei Kroes vandaag in het programma Buitenhof.

Het VVD-Kamerlid noemde eurosceptici als de Franse Marine Le Pen van Front National vorig weekeinde minder gevaarlijk dan een voorstander van de Europese Unie als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein onderstreepte zijn uitspraken.

Tegen populisme

Verheijen heeft zijn excuses aangeboden, maar het kwaad is al geschied, zei Kroes. “Dat soort uitspraken zegt meer over de persoon die het zegt dan over degene over wie het gaat”, vindt Kroes.

“Ik houd niet van die populistische oneliners. Je maakt een immense fout als je populisme beantwoordt met populisme.”

Verhofstadt is een liberaal met een enorme staat van dienst, vindt Kroes. Hij heeft volgens haar een goede kans om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

(Novum)