Morgen actiedag voor de Filippijnen

Beeld en Geluid wordt omgebouwd tot actiecentrum voor de Nationale Actie Filipijnen Giro555. Foto ANP / Sander Koning

Morgen vindt de landelijke actiedag plaats voor de slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan op de Filippijnen. Bedrijven, scholen en overheden zetten eigen acties op en de publieke en commerciële radio- en televisiezenders staan een groot deel van de dag stil bij de actie.

Het doel is om zo veel mogelijk geld op te halen voor giro 555.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum dient als actiecentrum met een belteam dat van 06.00 uur tot middernacht te bereiken is. Een team van bekende Nederlanders zit daar klaar om telefoontjes te beantwoorden van mensen die geld willen doneren. Onder hen zijn Joris Linssen, Kees Tol en Karin Bloemen.

Radio 2 houdt een marathonuitzending die van 6.00 uur tot 20.00 uur duurt. Onder anderen Niels Geusebroek, Loïs Lane en Guus Meeuwis komen zingen voor het goede doel. Ook kunnen mensen in Hilversum geld en cheques inleveren.

Al enkele miljoenen euro’s binnen

Het bekende gironummer 555 werd vorige week al opengesteld en er zijn al enkele miljoenen euro’s binnengekomen. Afgelopen weekeinde lieten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) weten dat er bij het actieteam in Den Haag honderden acties zijn aangemeld. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger.

De nationale actiedag wordt ‘s avonds op televisie afgesloten met een liveshow uitgezonden op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS. Het programma wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Paul Witteman, Humberto Tan en Bridget Maasland.

Bij grote humanitaire rampen zamelen de SHO samen geld in. In 1984 en 1987 gebeurde dat voor het eerst voor de getroffenen van grote rampen in Afrika. Inmiddels hebben de SHO ongeveer veertig keer actiegevoerd.

Opbrengst niet verdubbeld door kabinet

De hoogste opbrengst tot nu toe bedroeg 208 miljoen euro voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Azië in 2004. Voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti in 2010 werd 111 miljoen euro opgehaald, de op een na hoogste opbrengst.

Het uiteindelijke bedrag van de tv-actie van morgen wordt niet verdubbeld door het kabinet. Waar dat bij eerdere grote rampen nog wel eens gebeurde, zal dat dit keer niet gebeuren, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag.

Het opgehaalde geld is in in eerste instantie bedoeld voor noodhulp. Het wordt ingezet om medische zorg, voedsel, water en onderdak voor de Filipijnse slachtoffers te verzorgen. Het dodental in de Filippijnen als gevolg van de tyfoon is inmiddels opgelopen tot bijna vierduizend.

(Novum)