Gurlitt in eerste interview: vrijwillig geef ik niets terug

In het eerste interview dat Cornelius Gurlitt geeft sinds bekend werd dat in zijn appartement ruim 1400 kunstwerken zijn gevonden die mogelijk door de nazi’s van hun rechtmatige eigenaars zijn gestolen, zegt hij dat zijn vader de schilderijen rechtmatig verkreeg. “Ik geef niets vrijwillig terug”, zegt Gurlitt tegen Der Spiegel.

Een deel van de Gurlitt-collectie, met schilderingen van onder meer Carl Spitzweg, Otto Dix, Otto Griebel en Marc Chagall.
Een deel van de Gurlitt-collectie, met schilderingen van onder meer Carl Spitzweg, Otto Dix, Otto Griebel en Marc Chagall. Afbeelding gemaakt van vrijgegeven foto's door het Duitse onderzoeksteam dat de zaak behandelt.

In het eerste interview dat Cornelius Gurlitt geeft sinds bekend werd dat in zijn appartement in München ruim 1400 kunstwerken zijn gevonden die mogelijk door de nazi’s van hun rechtmatige eigenaars zijn gestolen, zegt hij dat zijn vader de schilderijen rechtmatig verkreeg. “Ik geef niets vrijwillig terug”, zegt Gurlitt tegen Der Spiegel.

Gurlitt is de zoon van kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, voor de oorlog bekend kunsthandelaar die zijn baan als museumdirecteur verloor omdat zijn grootmoeder joods was. In de oorlog vroegen nazi’s hem ‘ontaarde’ werken te verkopen in het buitenland, die eind jaren dertig in beslag waren genomen bij tal van Duitse musea. Zijn zoon ontfermde zich na zijn dood over de collectie.

‘Ik ben geen Boris Becker’

Volgens Gurlitt heeft zijn vader de werken rechtmatig verkregen. Beschuldigingen in de media, waar wordt gesproken van roofkunst, wijst hij van de hand. De kunsthandelaarszoon zegt genoeg informatie te hebben om te bewijzen dat de aantijgingen niet kloppen. Het OM is een zaak tegen Gurlitt begonnen wegens belastingontduiking en verduistering.

Gurlitt zegt de aandacht niet te begrijpen:

“Ik ben geen Boris Becker, wat willen al die mensen van mij? Ik wil nog steeds met mijn kunstwerken leven. (..) Ik hou van niets meer dan van mijn werken.”

De fiscale opsporingsdienst oordeelde vorige week dat Gurlitt in elk geval de rechtmatige eigenaar is van een deel van de kunstwerken. De werken werden in februari vorig jaar al gevonden, maar de vondst werd onlangs pas onthuld door een Duits tijdschrift.