Kerry bezoekt Israël om te praten over nucleaire programma Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een wekelijkse bijeenkomst van het kabinet in Jeruzalem. Vrijdag spreekt hij met Kerry over de deal tussen de P5+1 en Iran die mogelijk spoedig wordt gesloten.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een wekelijkse bijeenkomst van het kabinet in Jeruzalem. Vrijdag spreekt hij met Kerry over de deal tussen de P5+1 en Iran die mogelijk spoedig wordt gesloten. Foto Reuters / Dan Bality

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist vrijdag naar Israël om te praten over een mogelijk akkoord tussen wereldmachten en Iran over het omstreden nucleaire programma van dit land. Israël is fel tegen aan akkoord.

Dat maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekend, schrijft persbureau Reuters. In het voorstel staat onder meer dat een aantal sancties wordt teruggedraaid als Iran delen van het nucleaire programma opschort. Het voorstel wordt gesteund door Washington.

Netanyahu zal de plannen ook bespreken met de Franse president Hollande, die later vandaag in Israël aankomt, en met de Russische president Poetin aanstaande woensdag. Hij is tegen alle vormen van toenadering tot Iran.

Deze week bleek dat Iran de almaar toenemende capaciteit van zijn uraniumverrijkingprogramma vrijwel heeft stilgelegd. Sinds Hassan Rohani president werd is ook de ontwikkeling van een plutoniumreactor stilgelegd.

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu I’m not impressed with the reports that Iran hasn’t expanded its nuclear facilities. They don’t need to. They’ve got enough facilities >
Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu > to develop an atomic bomb. The Iranian mil. nuclear prog. must be stopped, and that will be achieved w/the sustained pressure of sanctions

Akkoord liep stuk

Overleg over een akkoord tussen de P5+1 (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland) en Iran over het inperken van de nucleaire ambities liep vorige week stuk. Frankrijk bleek op het laatste moment bezwaren te hebben tegen het conceptakkoord dat op tafel lag. Britse en Amerikaanse diplomaten reageerden verbolgen. Tegenstanders, het Amerikaanse Congres en Iran, waren blij. Kerry zei te hopen dat het de komende maanden alsnog lukt om een akkoord te sluiten.

Frankrijk had meerdere redenen om dwars te liggen, schreef onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel in NRC Handelsblad:

“Niet alleen werpt Parijs zich op als nauwe bondgenoot van Israël, in een tijd waarin de relatie tussen president Obama en Netanyahu slecht is. Maar ook heeft Frankrijk met het voorlopig blokkeren van een akkoord met Iran Saoedi-Arabië een dienst bewezen. Het koninkrijk is een bittere rivaal van Iran en fel gekant tegen de Amerikaanse diplomatieke toenadering tot Teheran. Frankrijk hecht groot belang aan goede relaties met Saoedi-Arabië, waarmee grote wapencontracten zijn af te sluiten.”

Woensdag gaan besprekingen verder

Vanaf woensdag wordt er verder onderhandeld. Mogelijk slagen die onderhandelingen wél, liet een Amerikaanse functionaris weten aan persbureau Reuters. Iran sloot wel een akkoord met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) over toekomstige inspecties van nucleaire installaties.

    • Mirjam Remie