In Nigeria gegijzelde Fransman na een jaar weer vrij

Screenshot uit een video waarin Collomp om hulp vraagt. Foto AFP

Een Franse gijzelaar is bevrijd, bijna een jaar nadat hij door islamitische militanten werd ontvoerd in Nigeria. Dat maakte president Hollande bekend, meldt Reuters. De minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is onderweg naar Nigeria om hem op te halen.

De 63-jarige Francis Collomp werd ontvoerd toen dertig gewapende mannen in december vorig jaar zijn verblijfplaats binnenstormden in de noordelijke stad Rimi, vlak bij de grens met Niger. In dat gebied opereert de Noord-Afrikaanse vleugel van Al-Qaeda.

Kort na de gijzeling liet de verantwoordelijke militante groepering Ansaru weten dat de actie een vergelding is voor de Franse militaire aanwezigheid in Mali. Ook is het een wraakactie voor het Franse verbod op boerka’s, aldus Ansara.

Nog acht Franse gijzelaars

Collomp is ingenieur en werkte bij een Frans energiebedrijf. In september vroeg hij om hulp in een drie minuten durende video, die werd geplaatst op een jihadistisch website.

Onze correspondent Peter Vermaas zegt op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Na de vrijlating van Collomp resteren vier Franse gijzelaars in Syrië, drie in de Sahel en één in Mexico.
    • Mirjam Remie