Filippijnse president Aquino blijft in rampgebied om toe te zien op hulp

De Filippijnse president Benigno Aquino blijft net zolang in de provincie Leyte op het gelijknamige eiland, totdat hij meer vooruitgang ziet bij de distributie van hulp. De hulp aan overlevenden van de tyfoon Haiyan is nog lang niet voldoende, aldus de president.

De Filippijnse president Benigno Aquino (de tweede van links) beantwoordt vragen van de media tijdens een bezoek aan Tacloban.
De Filippijnse president Benigno Aquino (de tweede van links) beantwoordt vragen van de media tijdens een bezoek aan Tacloban. Foto Reuters

De Filippijnse president Benigno Aquino blijft net zo lang in de provincie Leyte op het gelijknamige eiland, totdat hij meer vooruitgang ziet bij de distributie van hulp. De hulp aan overlevenden van de tyfoon Haiyan is nog lang niet voldoende, aldus de president.

Aquino blijft waarschijnlijk in Tacloban, de stad die het zwaarst getroffen is, al is het volgens persbureau AP nog niet duidelijk waar hij dan zal verblijven. De stad is compleet verwoest. Er is geen elektriciteit en de stad is moeilijk te bereiken, ook voor hulpdiensten. Volgens de laatste telling zijn er 3974 mensen omgekomen door het natuurgeweld. Er zijn nog 1200 mensen vermist.

Er is nog steeds geen elektriciteit en watervoorziening. Mensen moeten het hebben van water dat door tankers wordt geleverd, en die komen niet overal. Volgens Aquino zijn er nu iets meer hulpvoorzieningen, maar nog lang niet genoeg. Steun van de internationale gemeenschap - er is volgens persbureau AP meer dan 248 miljoen gedoneerd - begint langzaam vruchten af te werpen. Aquino blijft in het rampgebied omdat hij er zeker van wil zijn dat de distributie van hulpgoederen goed verloopt en dat er snel weer elektriciteit is, zegt zijn woordvoerder.

Veel lof voor aanpak president

Aquino baarde al vaker opzien met zijn acties na rampen in zijn land. Toen moslimrebellen vissersdorpjes bezetten in het zuiden, zette hij een kamp op in het militaire hoofdkwartier van de stad. En vorige maand sliep hij in een legertent in een stadje dat was getroffen door een aardbeving, om de bewoners een hart onder de riem te steken. Die praktische en meegaande aanpak bezorgt hem veel lof.

Eerder vandaag gingen duizenden mensen naar de kerk voor de eerste zondagsdienst sinds de tyfoon. Velen van hen zijn dakloos en hebben familie en vrienden verloren. Meer dan 80 procent van de 90 miljoen mensen die op de Filippijnen wonen is rooms-katholiek, een erfenis van de vroegere Spaanse koloniale overheersing. Sommige kerken bieden onderdak aan ontheemde families.

    • Mirjam Remie